GARRIGUELLA.png

Carta de Serveis

BANNER COVID

Capçalera revistaRecentment la família de les Caves Gelamà de Vilajuïga ha cedit temporalment a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà, per a la seva digitalització, una important troballa del seu arxiu, concretament deu números de la publicació “Revista de Viticultura” que va ser editada per la Comissió que portava a terme la lluita contra la fil·loxera a les comarques gironines durant l'any 1892. El total és de 460 pàgines que es poden consultar al web de l'Arxiu i que, a més, en permeten cerques simples i avançades.

Com recorda l'arxivera comarcal, Erika Serna, “la fil·loxera va ser una plaga d’un insecte que atacà les vinyes empordaneses procedent de França i que travessà tot Catalunya des del 1879, en què l'alcalde de Rabós comunica oficialment l’existència d’aquest insecte a un cep de garnatxa del coll de Fornells. L’enorme impacte econòmic i social que significà l’aparició de la fil·loxera a les vinyes va comprometre molts ciutadans a intervenir en el complex procés de lluita contra la plaga i les seves conseqüències. Des de la política a la ciència, des del municipi més petit a les Corts de Madrid, durant anys el problema estigué latent”.

La historiadora afegeix que “a més dels coneguts Narcís Fages de Romà, Joan Miret, Joan Arderius Banjol i altres, s’organitzà una Comisión Provincial Antifiloxérica amb Joaquim d’Espona i de Nuix, com a secretari, que des del primer moment emeté un informe advertint del perill de la proximitat de la plaga a les vinyes frontereres. Aquesta Revista de Viticultura recull els estudis fets amb la replantació de vinya americana, els resultats de diferents estacions antifil·loxèriques estrangeres, unes descripcions de visites tècniques a diferents indrets de l’Alt Empordà com la zona de Vilajuïga i Lladó, així com també el reglament que havia de regir els camps d’experiències a la província, en concret, a Llançà, Cadaqués, la Jonquera, Lladó, Llers, l’Escala, Vilopriu, i altres termes”.

22 d'agost de 2014

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.