FORTIA.png

Carta de Serveis

BANNER COVID

Full de dades meteorològiquesEl passat mes d’abril l’Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà (ACAE) va rebre sis capses de documentació de mesures diàries, mensuals i anuals de l’Estació Meteorològica de Figueres, i anteriors a la posada en funcionament d’aquest servei de l’Institut Nacional de Meteorologia (INM), que portava Ferran Pou Moret (1942-2013).

A l’actualitat, l'Arxiu disposa d’informació meteorològica discontínua des del 1915 fins al 2000. S'han digitalitzat i posat a l’abast públic els fulls de resums de lectures de temperatura, vents, pluges, pressió atmosfèrica i altres, que es poden consultar a Arxius en Línia: http://cultura.gencat.cat/arxius/acae.

Alumne del col·legi La Salle de Figueres, a principis de la dècada dels 50 del segle passat, Pou va ser deixeble del germà Àngel Lladó, un frare que havia estat un gran aficionat a la meteorologia. Des de l’estació de l’escola es recollien des de l'any 1940 totes les dades referents al temps per a l'Institut Nacional de Meteorologia que aleshores depenia de l'Exèrcit de l'Aire. Aquesta afició va ser seguida pocs anys després per aquell jove estudiant.

Ferran Pou, traspassat el 2013 als 71 anys, havia estudiat peritatge mercantil a Barcelona i un cop de retorn a Figueres va treballar en una entitat financera i, posteriorment, amb la seva dona va regentar una popular botiga al barri del Poble Nou.

La seva gran passió, però, va ser la meteorologia i des de ben jove havia muntat els seus propis aparells per mesurar les dades del temps, des dels que registraven les temperatures màximes i mínimes fins als pluviòmetres que havia desplegat al teulat del seu domicili. Durant dècades va anar registrant manualment tota la informació meteorològica. Fidel a aquesta vocació i a una innegable habilitat didàctica, Pou va oferir als mitjans de comunicació locals i comarcals el recull de les seves dades d’una forma desinteressada, a banda de convertir-se en observador oficial. Va esdevenir, així, el particular home del temps dels empordanesos. Les seves dades també van servir perquè companyies d’assegurances i organismes oficials les donessin per bones en els seus informes i peritatges.

A principi dels anys 90 l’Ajuntament de Figueres va crear, gràcies a les seva persistència, la primera estació meteorològica municipal, situada a la zona dels Aspres. L’Institut Nacional de Meteorologia va proporcionar-li alguns aparells i la resta o eren de la seva propietat o bé van ser adquirits per l’Ajuntament. Amb el pas dels anys, l’estació va anar millorant-se tècnicament fins al punt d’esdevenir completament informatitzada. Fins aquell moment, però, la tenacitat i la meticulositat de Ferran Pou van fer possible que avui Figueres disposi d’un recull de dades meteorològiques excepcional, unit als registres fets des del Col·legi La Salle.

D’altra banda, fruit d’aquesta afició, el meteoròleg figuerenc va engrescar molta altra gent en la recollida de dades i, l’any 1996, va fundar l’Associació Meteorològica Tramuntana que va fomentar la creació d’una xarxa d’observadors a diversos municipis de la comarca. La majoria d’aquesta gent es van incorporar, posteriorment, al Servei Meteorològic de Catalunya, que avui integra la Xarxa d’Observadors Meteorològics.

Com a reconeixement a aquesta tasca l’any 2005 el Consell Comarcal de l’Alt Empordà el va guardonar amb un dels seus premis, concretament el Tramuntana. L’Estació Meteorològica municipal de Figueres porta el seu nom en reconeixement al seu llegat i l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Figueres va crear l'any passat el Concurs de Fotografia Ferran Pou de Meteorologia.

11 de maig de 2015

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.