BORRASSA.png

Carta de Serveis

Document fons PalauUn excepcional llibre de comptabilitat particular de la primera meitat del segle XVIII de Cadaqués ha engruixit els fons de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà (ACAE). Ha estat ingressat per una resolució del Director General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni amb data de 29 d'abril de 2016.

Segons ha explicat l’arxivera comarcal, Erika Serna, “el contingut és molt interessant ja que aporta dades de la vida quotidiana dels comerciants i mariners, pare i fill de Cadaqués, Honorat i Joan Palau, els quals anotaven els viatges per mar que feien a Palamós, Mallorca, Mataró, Barcelona, Marsella i altres ports de la Mediterrània per vendre i comprar diferents mercaderies com blat i mestall, rems, aiguardent, oli, cordes, suro, etc. Són una mostra típica i documental de totes aquelles famílies cadaquesenques com els Godo, Rahola, Alfaras...que, tal i com van estudiar G. Rahola Escofet i J. Rahola Sastre a La marina mercant de Cadaqués (Girona: Dalmau Carles Pla, 1976), iniciaren una important activitat comercial i expansiva durant el segle XVIII que, sens dubte, aportaren riquesa i benestar al municipi”.  

Afegeix la historiadora que “el manuscrit explica, per exemple, com el 26 i 27 de gener del 1740 “... [h]y ba [h]aber una llavantada, que los cops de mar arribaren dins de casa”. I tres dies abans, va nevar molt fort. També té transcrites nombroses anotacions de contingut familiar, al costat de les premsades fetes a diferents trulls d’oli, i el llistat de guàrdies fetes el 1743 de control d’entrada la poble per evitar el contagi de la pesta per compte del Rei i per totes les cales del terme –cala Bona, Clavaguera, Portaló, Portlligat, Culip, el Jonquet, etc. -. Té un índex atorgants fet als primers fulls del llibre. Consta de 220 fulls, prou ben conservats, amb la coberta de pergamí”.   

13 de juny de 2016

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.