FORTIA.png

Carta de Serveis

Protocols notarials 2016L'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà (ACAE) acaba de rebre un total de 15 protocols notarials històrics corresponents a l’activitat fedatària d’aquesta institució durant l’any 1916, a les notaries de Figueres, Castelló d’Empúries i Sant Llorenç de la Muga. Entre la documentació que ha ingressat hi ha dos toms corresponents al despatx de Salvador Dalí i Cusí, pare del pintor, ja que era un dels notaris que exercia a Figueres en aquella època.

L'arxivera comarcal, Erika Serna, assenyala que “fent un repàs ràpid per a l’elaborar les fitxes catalogràfiques de cada volum, hem localitzat, per exemple, la venda de la meitat de la propietat d’un vapor per part de Pere Pi Sunyer, veí de Sete. També hi figura la compra d’un terreny erm al voltant del glacis del castell de Sant Ferran a favor de Ceferí Carré Sala, per part de l’Estat, per 125 pessetes així com un interessant conveni de societat d’explotació d’un molí d’oli a Ordis entre una vintena de veïns, venut per Llorenç Trayter Albert davant del notari Candal Costa. Cal fer esment, també, de la signatura de l’escriptura de l’1 de maig del 1916, davant del notari Ramon Vandellós Marturet, de fusió de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad del Ampurdán, representada per Carles Fages de Perramon, amb la Caja de Pensiones para la Vejez y Ahorros, domiciliada a Barcelona.”

El total de volums notarials custodiats per l’ACAE fins aquests moments suma un total de 1.777, amb dates compreses entre els anys 1800 i 1916. Els anteriors estan dipositats a l’Arxiu Històric de Girona. El conjunt del districte de Figueres supera els 9.000 toms. Els protocols notarials –o sigui els volums formats per les actes autoritzades per un notari, relligades i enquadernades- són objecte de consulta per a estudiosos de l’economia, de les institucions, de les formes de vida i del treball, dels costums, d'historiadors del dret i filòlegs, entre altres.

Serna afegeix que “la documentació generada per la institució notarial al llarg dels segles constitueix avui una part fonamental dels nostre patrimoni documental. Des del segle XIII, la figura del notari, com a persona que autoritzava qualsevol contracte o document del contingut del qual donava fe, coneixerà un desenvolupament progressiu de la seva funció social. La seva intervenció es va fer corrent a l'hora de definir i establir les condicions que regien molts aspectes de la vida i de la seva relació entre les persones.”

13 de febrer de 2017

 

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.