MOLLET.png

Carta de Serveis

BANNER COVID

Revista Veïns de VilafantUn total de sis mil pàgines més de premsa i publicacions municipals de l’Alt Empordà es poden consultar en xarxa des d’aquesta setmana, després de la feina de digitalització realitzada des de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà (ACAE). Entre les publicacions incorporades al cercador XAC_Premsa destaca la revista "Veïns" de Vilafant, amb prop de tres mil pàgines, i els programes de festa major de Capmany i de Maçanet de Cabrenys, com a més destacats.

Com explica la directora de l’ACAE, Erika Serna, “el projecte de digitalització de premsa històrica dels arxius neix de la necessitat de posar a l’abast dels usuaris un tipus de documentació sovint complementària a la pròpia dels documents d’arxiu. La possibilitat de disposar d’una eina de treball per a investigadors o usuaris en general dels arxius o del web és un avenç important en el conjunt dels serveis que es donen des de la Xarxa d'Arxius Comarcals. XAC_premsa és útil per a l’investigador que vol treballar des de l’arxiu o des de casa però també, i no menys important, és útil per qualsevol ciutadà que motivat per investigació, recerca d’informació o qualsevol altra causa, pot recuperar informació i documentació des de qualsevol lloc”.

Afegeix que “és important remarcar que XAC_premsa es publica en cinc llengües: català, occità (aranès), espanyol, anglès i francès. La missió d'aquesta eina té una doble vessant: difondre els fons hemerogràfics digitalitzats i donar accessibiitat a la ciutadania a aquest patrimoni. Per poder formar part de l'univers de cerca web XAC_premsa es disposa d’un model de descripció de mètodes basat en OAI-PMH (Open Archives Initiative – Protocol for Metadata Harvesting). Aquest protocol defineix un mecanisme per a la generació i obtenció de metadades a partir dels registres de qualsevol tipus de repositori”.

L’adreça d’accés a la plataforma és http://xacpremsa.cultura.gencat.cat/pandora/#top . El programa permet fer cerques simples i avançades en una publicació determinada o a totes per paraules claus, amb possibilitat de reproducció digital. En aquests sentit, Serna recorda que “totes les persones que han col·laborat a qualsevol revista municipal, al llarg dels anys, poden trobar el seu article a través d’internet”.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.