CAPMANY.png

Carta de Serveis

BANNER COVID

Protocols notarials 2017Recentment han ingressat a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà (ACAE) un total de 15 protocols notarials històrics corresponents a l’activitat fedatària d’aquesta institució durant l’any 1917 i que corresponent a les notaries de Darnius, Figueres, Castelló d’Empúries i Sant Llorenç de la Muga. Cal recordar que el pare del pintor Dalí, Salvador Dalí i Cusí, era un dels notaris que exercia a Figueres i del qual s’han incorporat alguns documents.

La directora de l’ACAE, Erika Serna, explicat que “fent un repàs ràpid per a elaborar les fitxes catalogràfiques de cada volum, hem localitzat des de nombroses societats d’àmbits diversos, com la dedicada a la compra i venda de cereals al detall anomenada Pi i Fontdecaba de Figueres, amb un capital inicial de 20.000 pessetes, o una altra de fabricació d’alcohol i extracció de tàrtars amb el nom Burgell i Deusedas, al costat d’una altra amb seu social a Sant Miquel de Colera per a explotacions forestals sota el nom comercial Colobrán i Oliva, entre moltes altres”.

En aquests sentit la historiador destaca “l’interessant contracte d’arrendament de les mines de sabonet del mas Canta de la Vajol, signat davant del notari Dalí Cusí, a favor de Carles Cusí de Miquelet i Josep Sala Pou, per a l’explotació de l’esmentat mineral durant una cinquantena d’anys, amb un preu de sis pessetes i mitja per tona extreta. Cal fer un esment a part sobre la signatura de l’escriptura del 24 de desembre del 1917, davant del notari Ramon Vandellós Marturet, d’arrendament de tot un edifici sencer per a la fabricació de sabates, inclosos els utensilis i eines necessaris, de la plaça Salmerón (actual plaça de l’Estació) de Tomàs Jordà de Genover al comerciant d’Argelès-sur-Mer, Cosme Roure Blanch, per ser venudes íntegrament a França, amb una durada de dos anys, a raó de 100 pessetes mensuals de lloguer”.

Anecdòticament, recorda que “tampoc no cal oblidar la presència d’empordanesos de l’altre costat de l’Atlàntic, com Josep Berdetis Sala, de Vilabertran, resident a Cifuentes –illa de Cuba-, que aprofità una visita a Figueres per anar al notari Martín Mestres a fer el seu testament”.

ELS VOLUMS NOTARIALS, UN FONS DE 9.000 TOMS

El total de volums notarials custodiats actualment per l’Arxiu Comarcal suma un total de 1.792, amb dates compreses entre 1800 i 1917. Els anteriors estan dipositats a l’Arxiu Històric de Girona. En aquest sentit, el conjunt del districte de Figueres supera els 9.000 toms. “Els protocols notarials els volums formats per les actes autoritzades per un notari, relligades i enquadernades són objecte de consulta per a estudiosos de l’economia, de les institucions, de les formes de vida i del treball, dels costums, i per a historiadors del dret i filòlegs, entre altres”, assenyala la directora de l’ACAE.

Serna recorda, finalment, que “la documentació generada per la institució notarial al llarg dels segles constitueix avui una part fonamental del nostre patrimoni documental. Des del segle XIII, la figura del notari, com a persona que autoritzava qualsevol contracte o document del contingut del qual donava fe, coneixerà un desenvolupament progressiu de la seva funció social. La seva intervenció es va fer corrent a l’hora de definir i establir les condicions que regien molts aspectes de la vida de relació entre les persones”.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.