ELPORT.png

Carta de Serveis

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha atorgat el Premi Empordà 2019 al cuiner Jaume Subirós. La comissió va prendre aquest acord valorant la seva trajectòria al capdavant de l’Hotel Empordà, la defensa que fa en tots els seus plats dels productes de proximitat i la projecció internacional que fa de la comarca.

Es dona el cas que cap ajuntament va fer cap proposta per a l’edició d’enguany i la comissió va convenir, després d’una extensa deliberació dels membres de la comissió, homenatjar Subirós.

Durant l’entrega del premi, la presidenta en funcions del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Montse Mindan, ha destacat la vàlua del cuiner: «Aquest guardó és un agraïment per la feina ben feta, per una projecció excepcional de la comarca i per la tenacitat en l’aposta valenta pel producte i cuina més nostrada. Sense depreciar un esforç en innovació».

Mindan també ha fet èmfasi en la gastronomia com «un gran actiu de la comarca» posant d’exemple les diferents iniciatives gastronòmiques que durant tot l’any es plantegen en diferents municipis.

El periodista Josep Maria Fonalleras ha escrit un emotiu elogi a Subirós que ha llegit el també periodista Josep Maria Bernils: «Amable, irònic, infatigable, discret, “amb una cuina subtil però no manierista”, com diu Toni Puigverd, de presència elegant, sempre pendent de rebre el client, d’acomiadar-lo, savi, coneixedor de tots els secrets de la cuina (“la mussolina és un allioli educat”!), generós, apassionat per la terra i els seus fruits, honest, impertorbable, omnipresent... Tot això i molt més s’ha dit de Jaume Subirós».

L’homenatjat

Jaume Subirós va néixer a Santa Llogaia d’Alguema el 18 de setembre de 1949. Als 11 anys va començar a fer de grum al Motel Ampurdan de Figueres que regentava Josep Mercader. Als setze anys el van fer fix i amb els anys es guanyà la confiança de Mercader esdevenint la seva mà dreta.

A causa de la mort sobtada de Josep Mercader, Subirós es fa càrrec del Motel i l’Almadrava a partir del 2 de novembre de 1979 juntament amb la seva dona Anna Maria Mercader, amb qui s’havia casat el 14 d’octubre de 1974. El seu progrés des de els 11 anys ha estat constant. Ha deixat empremta tant a la sala com a la cuina. Cuina arrelada al territori i elaborant el producte de temporada empordanès.

Un premi renovat

L’Àrea de cultura del consell comarcal atorga aquest premi des de l’any 1994 tot i que l’any 2015 va reformular la proposta per convertir-la en el que és avui dia. El reglament d’honors i distincions determina que el guardó ha de recaure en «persones i entitats destacades pels seus mèrits rellevants, per l’excel·lència de la seva obra i per les seves activitats en benefici de la comunitat i en la defensa dels valors cívics».

La voluntat d’aquest guardó és «fer conèixer, a difondre i a fer perdurar el seu treball i la seva obra en la memòria col·lectiva del territori i, així, esdevenir exemple i estímul que cal seguir per a les futures generacions de ciutadans», detalla el reglament.

Un altre dels aspectes que va canviar va ser la data del lliurament. Si fins l’any 2015 es feia en el marc de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres, a partir del 2018 es va acordar celebrar-ho el 21 de juny (o en un data pròxima). El motiu és que el 21 de juny de 1267 el rei Jaume I va atorgar la Carta Pobla a Figueres, un fet un fet transcendental per a la història de la ciutat i de la comarca i el primer acord que la portaria a esdevenir segles més tard la capital de l’Alt Empordà.

El premi consisteix en una escultura dissenyada per l’empordanesa Mercè Riba.

Figueres, 21 de juny de 2019

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.