ESPOLLA.png

Carta de Serveis

L’àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà va realitzar, el passat dijous 10 d’octubre, un seminari transfronterer amb el títol: «Com donar la paraula a les persones migrants en la seva acollida i acompanyament?». La jornada s’emmarca en el projecte Interreg Poctefa Prospectsaso amb l’objectiu de compartir i desplegar noves metodologies de treball per acollir i acompanyar les persones migrades des dels diferents serveis públics i entitats socials.

Aquest seminari per a professionals, que es va celebrar a l’Auditori dels Caputxins de Figueres, és la conclusió del treball fet en els darrers tres anys per diferents equips professionals catalans i nordcatalans amb l’objectiu de millorar els dispositius d’acollida de persones immigrades. Van participar unes quaranta persones entre professionals, migrants, voluntaris i un petit grup d’estudiants.

Durant la benvinguda institucional, el vicepresident del Consell Comarcal Josep Maria Bernils va destacar el projecte que «d’una forma modesta ha esborrat fronteres pel que fa a les polítiques de benestar social». També va posar de relleu que les administracions hauran de ser proactives per aplicar les conclusions a les quals s’arribin.

La representant de l’IRTS-Perpignan Marion Vernay va presentar el seminari, que es va plantejar com una continuació del treball que es va fer el 14 de juny en un altre seminari celebrat a Ribesaltes. En ambdues cites es va utilitzar una metodologia de treball innovadora que vol donar la paraula a tots els col·lectius perquè puguin expressar les seves inquietuds. Cada grup, va fer un treball cooperatiu per definir defectes i fortaleses expressant-les, fins i tot, amb fotollenguatge.

El punt d’inici de les jornades van ser tres qüestions (una per cada col·lectiu) que sintetitzaven l’anàlisi de com s’acullen les persones migrades. Va sortir a debat, per exemple, la dificultat dels tràmits o la necessitat dels migrants a poder opinar en tot el procés d’acollida. En acabar les dinàmiques, els grups van exposar les noves inquietuds plantejades que es van posar en comú i es van realitzar unes conclusions.

En el marc d’aquesta activitat del projecte i en els anys previs s’ha elaborat l’informe Mirades sobre l’acollida de persones migrants: models i experiències de treball de l’Alt Empordà i els Pirineus Orientals.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.