ELFAR.png

Carta de Serveis

BANNER COVID

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà se suma al Dia mundial per a la presa de consciència de l’abús i el maltractament envers la gent gran. Aquest dia, declarat per les Nacions Unides i que se celebra cada 15 de juny, vol visibilitzar i reivindicar els drets de la gent gran i la problemàtica que pateixen que sovint queda invisibilitzada.

L’àrea de Benestar Social ha impulsat diverses iniciatives sota el títol «Bon tracte a les persones grans» amb l’objectiu d’empoderar a les persones grans, en la presa de decisions dels seus drets i en la presa de decisions sobre el seu futur.

El maltractament de la gent gran és violència, perquè és un dany físic o moral causat de manera no accidental, sinó volguda, a una persona gran. Generalment, s’esdevé dins l’àmbit familiar, però també en institucions, i el cometen les persones o les institucions que se suposa que en tenen cura, mitjançant l’ús de la violència física o psicològica o bé per negligència en l’atenció. De fet, cada vegada que la vulnerabilitat i la fragilitat d’una persona la situa sota el domini d’una altra, és a dir que depèn d’una altra per viure, hi ha risc de maltractament.

La dependència física o econòmica de la persona gran, la soledat i l’aïllament social, la baixa autoestima o el deteriorament cognitiu i els trastorns de conducta són algunes de les senyals que poden servir per detectar persones en situació de vulnerabilitat. Pel que fa a la persona cuidadora la sobrecàrrega i l’estrès, la manca d’habilitats i formació, la dependència econòmica vers la persona gran, una relació conflictiva o les addiccions són alguns dels factors de risc.

Una de les formes de generar maltractaments és silenciar-los, o consentir que es mantinguin models d’atenció inadequats.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ràtio: 5 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles actives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.