PALAUDE.png

Carta de Serveis

L’Empordà Medieval és una nova iniciativa creada conjuntament pels consells comarcals de l'Alt i el Baix Empordà. Després del mapa de l'Empordà, el projecte del productes de qualitat de l'Empordà, les iniciatives portades a terme a les a cales i camins de ronda d’ambdues comarques i les visites guiades als espais Naturals, els recursos de difusió dels espais medievals es presenten com a una nova oportunitat per sensibiltzar vers el patrimoni conjunt.

Aquesta acció s’ha presentat aquest divendres, 3 de juliol, al monestir de Sant Pere de Rodes amb la presència del vicepresident i conseller comarcal de Turisme de l’Alt Empordà, Agustí Badosa, el vicepresident i conseller comarcal de Turisme del Baix Empordà, Xavier Dilmé, el vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Josep Maria Bernils i el senador i alcalde de Port de la Selva, Josep Maria Cervera.

Ambdós consellers comarcals de turisme han posat l’èmfasi en el treball conjunt de les dues administracions comarcals que culmina en accions com la que s’ha presentat en l’acte. Badosa ha explicat que el patrimoni d’ambdues comarques té “un gran potencial” i que valora els elements patrimonials tant de la costa com de l’interior. Dilmé ha emfatitzat el valor de la marca Empordà: “La marca Empordà funciona si ens la creiem a tots nivell, l’hem de fer més gran i que aquest treball conjunt vagi a més”. L’alcalde Josep Maria Cervera ha presentat l’acte fent referència al context de crisi post-Covid i posant en valor iniciatives com la presentada: “Hem de recuperar l’activitat turística, ser capaços de diversificar i ser el màxim de competitius”.

Empordà Medieval és un projecte basat en un territori d'alta densitat patrimonial i especialment en l'època medieval, centrat en el Comtat d’Empúries, que durant els seus cinc segles de durada, va generar una història i configurar un territori que encara avui podem identificar en molts dels elements patrimonials que millor identifiquen l’Empordà. Els consells comarcals s'ofereixen un recurs que permetrà resseguir la petjada que han deixat les relacions llargues i complexes des del segle IX fins al XIV de les cases d’Empúries, de Barcelona i els Bisbes de Girona i la gent que va viure durant aquest període de la nostra història.

La proposta presenta 14 rutes construïdes sobre uns elements tangible i una narrativa històrica. Es proposen visites a esglésies, monestirs i convents, castells i nuclis urbans en 50 municipis empordanesos que varen desenvolupar-se durant aquest període i que continuen existint. Aquests itineraris es presenten en un document en català i anglès i un altre en castellà i francès que detallen una durada indicativa i l’extensió dels recorreguts: es pot trobar des d’una proposta de 6 quilòmetres a una de 70. També es detalla l’horari d’obertura dels punts d’interès més notables o fins i tot la indicació d’on es pot trobar la clau per visitar-lo.

L’Empordà medieval «és un projecte que tradueix una idea del que volem ser com a territori turístic: un lloc on la història acull les persones que hi viuen» expliquen els tècnics de les àrees de turisme. L’objectiu d’aquestes iniciatives és generar una sensibilitat i respecte cap al patrimoni oferint noves oportunitats per desenvolupar i fer créixer nous atractius culturals sostenibles.

Una proposta oberta
Ambdós consells destaquen que la proposta és lliure i flexible, ja que no preconfigura cap ordre i permet que el turista faci la seva pròpia ruta i la gaudeixi en el temps que vulgui. Les propostes es poden acompanyar amb activitats complementàries molt properes als punts d’interès la platja, una àmplia oferta gastronòmica o els atractius de pobles i ciutats propers.

Empordà medieval s’ofereix com a base des de la qual es poden desplegar noves ofertes de serveis, promoure la descoberta d’espais que no formen part de les rutes més freqüentades de visita o possibilitar l’articulació amb altres iniciatives que vagin des de festivals de música fins a esdeveniments gastronòmics. S’ha concebut com un punt de sortida per a crear noves activitats

En definitiva és una proposta de viatge basada en una programació bàsica, per a ser recorreguda en petit comitè. Una proposta oportuna per als temps posterior a la pandèmia de la Covid-19, ja que ajuden a reconciliar-nos amb la natura i el territori i ens obliguen a fer-ho a poc a poc, amb subtilitat, recordant-nos la fragilitat del que les generacions passades ens han llegat perquè passem a les futures millor que com ho hem rebut.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ràtio: 5 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles actives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.