Catalan English French German Spanish
VILANANT.png

 

CARLES BOSCH DE LA TRINXERIA

(Prats de Molló, 1831 – la Jonquera, 1897)

Fill d'hisendats rurals, estudià art i lletres a Tolosa de Llenguadoc, agricultura a Montpeller i ciències a Barcelona. Passà la seva joventut a Montalba, però s’acabà establint a la Jonquera per administrar les seves terres, que es trobaven a una banda i a l’altra de la frontera.

Home polifacètic, fou un gran afeccionat a la pintura, els escacs, la pesca, la cacera i l’excursionisme. També es dedicà a la política.

Ja en plena maduresa, publicà els primers treballs literaris, que recollí a Records d’un excursionista (1887), narracions costumistes, de trama molt senzilla, nascudes de l’observació i del coneixement directe de la vida rural, del lèxic i de les formes populars del llenguatge. Després d’aquesta publicació, Bosch va seguir fent camí per la literatura catalana amb altres obres: Pla i muntanya (1888), L'hereu Noradell (1889), De ma collita (1890), Montalba (1891), L'hereu Subirà (1891), Tardanies (1892) i Lena (1899). Després de la seva mort, es van publicar tres obres més: Canigó. La llegenda de Sant Guillem de Combret (1913), Visions de l'Empordà (1953) i Visions del Pirineu (1953).

Bosch s’inscriu plenament en el corrent més conservador de la Renaixença . La intenció costumista de la seva obra conviu amb una actitud idealista pròpia del romanticisme, tot i que a les seves novel·les intenta superar el folklorisme. L'objectiu de Bosch era activar i donar a conèixer la literatura escrita en llengua catalana i, també, fer que el lector conegués i estimés l'entorn en el qual ell s'inspirava. Les seves obres es poden situar, doncs, dins el costumisme rural.

En el terreny polític, cal destacar que fou tinent d’alcalde de la Jonquera . També fou delegat per la Unió Catalanista a les Assemblees de Manresa (1892), Reus (1893), Balaguer (1894) i Olot (1895), a les quals assistí com a representant de l’Alt Empordà.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Lloc de prestació
c/ Nou 48
17600 Figueres
Tel. 972514355
correu electrònic

Horari d'atenció
De 8h a 15h.