L’àrea de cultura del Consell Comarcal de l’Alt Empordà entrega, cada any, un lot de llibres a biblioteques, instituts i escoles de la comarca. Amb aquesta acció el consell comarcal vol incentivar que s’actualitzi el contingut d’aquests equipaments.
Durant l’any 2020 es van enviar set llibres, dues revistes i un disc a 13 biblioteques. Es van remetre exemplars de llibres de Montserrat Vayreda, Joan Domènech i Moner, Maria Àngels Anglada, Ernest Lluch, Josep Puig i Badosa. També es va remetre un exemplar de «Romà i Rossell» d’Ernest Lluch a 14 instituts i dos jocs a 65 escoles.
Les àrees de Joventut, de Cultura i Comunicació del Consell Comarcal de l'Alt Empordà han pres iniciativa per celebrar amb tota la ciutadania aquesta Diada de Sant Jordi.
Joventut anima a celebrar la diada de Sant Jordi participant en el concurs de fotografia per Instagram amb l'etiqueta #FEMSantJordiACasa .
Enguany repeteixen la fòrmula del concurs de l’any passat portant la inciativa a les xarxes socials. El concurs està obert a tothom i per participar-hi tant sols cal penjar una foto al compte d’instagram, etiquetar l’Oficina Jove (@EmpordaJove) i utilitzar el hastag #FEMSantJordi21. Els guanyadors rebran un val per a poder comprar a la llibreria Bookman.
El jurat tindrà en compte tant la qualitat fotogràfica com l’esforç la motivació o la creativitat per dissenyar una escena original.
També a les xarxes socials, l'àrea de comunicació ha publicat, durant tota la setmana, un seguit d’enigmes que desvetllaran curiositats i situacions d’escriptors empordanesos.
Els diversos espais naturals que hi ha a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà organitzen de forma coordinada un conjunt de sortides guiades gratuïtes al llarg de 10 caps de setmana de primavera i estiu.
El Consell Comarcal de l'Alt coorganitza conjuntament amb el Consell Comarcal del Baix Empordà, el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, el Parc Natural de Cap de Creus, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el baix Ter, el paratge natural d'interès Nacional de l'Albera, el Consorci de les Gavarres i el d'Ardenya-Cadiretes. Aquestes activitats que l'any 2019 varen interessar a 426 persones, i van rebre una puntuació de 9,26, i l'any passat a causa de la pandèmia no es varen poder dur a terme les activitats programades. Enguany totes les propostes s'ofereixen adaptades als requeriments de les autoritats sanitàries per a lluitar contra la Covid-19.
Es tracta d'una proposta de visites guiades de descoberta en què es presentaran els elements més singulars i definidors dels paisatges, els animals, les plantes, la geologia i el patrimoni cultural, material i immaterial, com són les tècniques ancestrals de construcció o el conreu determinades espècies. Es proposa descobrir-ho normalment caminant, tot i que si es vol, també en un cas es proposa una activitat que requereix remar.
La programació de visites està emmarcada en el projecte d'especialització i competitivitat territorial Natura, cultura i intel·ligència en xarxa, cofinançada pel FEDER de la Unió Europea, en la mesura que contribueix a promoure la descoberta d'un patrimoni que pot contribuir a millorar la qualitat de l'Empordà com a destí per als visitants que cerquen una estada slow pel territori i permet divulgar la tasca que duen a terme els equips que gestionen Parcs i espais naturals a l'Empordà i les organitzacions que treballen professionalment per a l'educació ambiental.
Els consells comarcals de l'Alt i del Baix Empordà coordinen l'acció dels diferents centres gestors d'aquests espais i les accions compartides de difusió. La informació de cada activitat està disponible als webs dels diferents espais i institucions organitzadores.
Les activitats programades són les següents:
- 25 d'abril (Paratge Natural de l'Albera): Dolmen de la Gutina i menhir de la Murtra
-2 de maig (Paratge Natural de l'Albera): Vores de l'Orlina
- 9 de maig (EIN Massís de les Gavarres): Què ens expliquen els ocells? (Monells, entorn Rissech)
- 16 de maig (Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà): Itinerari de descoberta de l'espai EmpordàNA'T i la Reserva Natural Integral dels Estanys
- 23 de maig (Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el baix Ter): Olor de Montgrí
- 6 de juny (Parc Natural de Cap de Creus): Endinsant-nos al Parc Natural de Cap de Creus.
- 12 de juny (Parc Natural de Cap de Creus): Nit d'astronomia, entre l'estiu i l'hivern
- 20 de juny (Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà): Itinerari de benestar i silenci: les goles del Fluvià
- 27 de juny (Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el baix Ter): El conreu de l'arròs ecològic al Parc
- 11 de juliol (Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà): Ornitocaiac pel Fluvià i l'illa de Caramany
Totes les visites són gratuïtes, però les places són limitades, per això cal inscriure's prèviament (cal fer-ho deu dies abans, llevat de la del dia 25 que es pot fer des d'avui mateix fins al dia abans de l'activitat) als telèfons i correus electrònics que indiquen el fulletó d'activitats i el web de la iniciativa www.socemporda.com/espais-naturals . Aquesta programació tindrà la seva continuïtat a la tardor amb un nou cicle de visites.