caenfrdees
ELPORT.png

Carta de Serveis

Uns tres-cents joves de la comarca han acampat al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà aquest 18 i 19 de juliol, en una activitat que fa anys que es va realitzant però que enguany l’organització l’ha liderat l’Oficina Jove. Han participat d’aquesta acampada de Casals Joves, adolescents de 12 a 16 anys de: Figueres (tant del casal jove com del casal esportiu), Viladamat, Castelló d’Empúries, l’Armentera, l’Escala i Sant Pere Pescador.

L’indret de l’acampada propicia el debat sobre el respecte de l’entorn i el medi natural. De fet, l’activitat central és la neteja de la platja de Can Comes de Castelló d’Empúries on els joves han recollit la brossa que el mar arrossega fins a la platja o que deixen els banyistes. Prèviament han pogut escoltar una xerrada dels responsables del parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Amb l’acampada culmina tot un treball previ que ha fet cada casal i que s’ha basat en una xerrada, organitzada també pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà, que va impartir l’exdirector del parc natural Josep Espigulé als monitors i directors dels casals de lleure.

L’Oficina Jove valora molt positivament aquesta trobada perquè més enllà d’enfortir lligams entre joves de diferents indrets de la comarca, ensenya als adolescents a respectar l’entorn natural més pròxim.

L'àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal coorganitza la primera edició de l'Empordà Market, un esdeveniment que vol reunir productes artesanals, gastronomia i cultura empordanesa. L'esdeveniment tindrà lloc el dissabte 21 i el diumenge 22 de setembre a Roses, ajuntament del qual està liderant l'organització.

L'Empordà Market està en període de gestació, ja que encara estan cercant productors que es vulguin adherir a la iniciativa. Tota la tramitació, així com les bases estan disponibles a l'àrea de Promoció Econòmica de Roses al 972 152 521 i al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. El termini de presentació d'instàncies finalitza el 31 de juliol.

La fira-mercat es dinamitzarà amb d'actuacions culturals i artístiques: música, dansa i activitats familiars vinculades al territori i a la identitat empordanesa. A més, els firaires participants tindran l'oportunitat de fer demostracions, tastets i tallers.

És una iniciativa promoguda pels ajuntaments de Roses, Castelló d'Empúries, Figueres, Llançà, La Jonquera, L'Escala i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà en el marc de la «Taula Comarcal de Comerç de l'Alt Empordà». L'objectiu és organitzar aquesta fira dos cops l'any de manera itinerant per diversos municipis.

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha acollit, aquest dijous 11 de juliol, el ple de constitució de la nova corporació comarcal. Fruit dels darrers comicis municipals el plenari estarà format per 33 consellers: 14 de JUNTS, 11 d’ERC, 5 de la Candidatura de Progrés, 1 de C’s i 1 d’AMUNT

Els 32 membres assistents -doncs hi havia l’absència del representant d’AMUNT- han promès o jurat al càrrec per prendre possessió com a consellers. Han presentat candidatura tots els grups excepte la Candidatura de Progrés (denominació dels socialistes) que han votat la candidata de Junts Sònia Martínez, tal com han detallat a l’explicació de vot.

Martínez ha obtingut 20 vots; Salvi Güell (ERC), 11 i Serafín Pérez (C’s), un vot. D’aquesta manera, el pacte de govern amb CP ha garantit la continuïtat de JUNTS al capdavant de l’ens comarcal.

En el torn d’explicació de vot el portaveu de Junts, Josep Maria Bernils ha valorat positivament el pacte que des del 2003 han mantingut (amb una intermitència de quatre anys entremig) amb el grup socialista. Aquest balanç positiu ha provocat que reeditessin aquest «pacte de gestió». Tot i el l’entesa, el portaveu ha emplaçat a tots els consellers a treballar per la comarca: «Volem comptar amb tothom, i per això compartirem la feina amb tots ells [...] a través de les comissions informatives i dels plens, com és preceptiu, però també en totes aquelles reunions de treball i trobades que calguin».

La portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, Etna Estrems, ha criticat el pacte assegurant que ha quedat «obsolet i antic», i que «no convé a la comarca». Estrems ha al·ludit als resultats dels comicis del mes de maig, que els ha fet consellers, emfatitzant que ambdues forces sobiranistes sumen el 57% dels electors.

El representat socialista Pere Moradell ha defensat el pacte i ha defensat que l’Alt Empordà requereix d’un govern comarcal «fort i cohesionat». Ha precisat que han sabut superar moments difícils amb «tolerància i sentit de país» lloant el tracte dels expresidents Ferran Roquer i Montse Mindan.

El portaveu de Ciutadans Serafín Pérez ha expressat la voluntat de fer del consell «la veu de toys els municipis i treballar de valent per aconseguir una comarca on es pugui viure tranquil amb les nostres famílies, lluny d’enfrontaments».

Discurs d’investidura

La nova presidenta del Consell Comarcal Sònia Martínez ha fet tot un seguit d’agraïments entre el que ha destacat el de l’exalcalde de la Jonquera, i durant vuit anys president del Consell, Jordi Cabezas. S’ha referit a ell com a mentor polític, destacant el seu tarannà «proper, obert i implicat» trets que Martínez ha dit que vol que siguin característics del nou mandat.

També ha defensat la institució com a una eina referent de tota la comarca que es preocupa per tot allò que afecta les persones i els municipis: «tot allò que afecta l’Alt Empordà, afecta el Consell Comarcal, sigui o no de la nostra competència».

Martínez ha destacat quatre eixos que hauran de vestir les accions de govern durant aquest mandat. El primer dels eixos ha posat el focus en l’atenció a les persones destacant que s’haurà de tenir cura d’aquells en situacions més desafavorides per tal de millorar la seva qualitat de vida. Els serveis socials s’hauran d’adaptar a la nova realitat social «que va canviant any rere any: «penso tant en persones grans, com amb gent que té incapacitats, o amb els nouvinguts que no troben els suports necessaris de cara a la seva plena integració a la nostra societat».

Un altre eix ha versat en la promoció i generació d’activitat econòmica. La cap del consell ha fet èmfasi en totes les polítiques de foment del turisme cultural que s’han impulsat fins ara i que s’hauran de potenciar a partir d’ara. També ha mostrat la voluntat d’incrementar i millorar els serveis que es presten a la ciutadania així com atendre les necessitats formatives dels joves.

Sònia Martínez ha fet una llista de propòsits com consolidar l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania, la implantació del servei d’assistència tècnica als municipis, l’impuls d’un pla d’ajudes a les entitats culturals de la comarca, l’avenç en tot allò que fa referència a la gestió de residus i l’execució del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia. La cirereta de la llista de propòsits ha estat el nou edifici del Consell: «Aquest mandat sí, el Consell pugui ampliar les seves dependències amb l’adquisició i habilitació d’un nou edifici que aplegui serveis que actualment estan dispersos per la ciutat».

La presidenta ha fet especial menció als tècnics i treballadors de la institució que posen «l’ànima, la imatge, la força i l’energia del consell». També va reiterar la seva disposició amb tots els Ajuntaments de la comarca.

A la part final del discurs, la presidenta Sònia Martínez va tenir un record especial per l’expresident Xavier Sanllehí: «Li havia sentit dir si els consells comarcals no existissin, els hauríem d’inventar. Ho assumeixo plenament. Són una eina necessària, imprescindible, de reequilibri territorial, amb possibilitats i amb potencialitats».

logo_nou_2_colors.png