caenfrdees
FORTIA.png

Carta de Serveis

L’Empordà Medieval és una nova iniciativa creada conjuntament pels consells comarcals de l'Alt i el Baix Empordà. Després del mapa de l'Empordà, el projecte del productes de qualitat de l'Empordà, les iniciatives portades a terme a les a cales i camins de ronda d’ambdues comarques i les visites guiades als espais Naturals, els recursos de difusió dels espais medievals es presenten com a una nova oportunitat per sensibiltzar vers el patrimoni conjunt.

Aquesta acció s’ha presentat aquest divendres, 3 de juliol, al monestir de Sant Pere de Rodes amb la presència del vicepresident i conseller comarcal de Turisme de l’Alt Empordà, Agustí Badosa, el vicepresident i conseller comarcal de Turisme del Baix Empordà, Xavier Dilmé, el vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Josep Maria Bernils i el senador i alcalde de Port de la Selva, Josep Maria Cervera.

Ambdós consellers comarcals de turisme han posat l’èmfasi en el treball conjunt de les dues administracions comarcals que culmina en accions com la que s’ha presentat en l’acte. Badosa ha explicat que el patrimoni d’ambdues comarques té “un gran potencial” i que valora els elements patrimonials tant de la costa com de l’interior. Dilmé ha emfatitzat el valor de la marca Empordà: “La marca Empordà funciona si ens la creiem a tots nivell, l’hem de fer més gran i que aquest treball conjunt vagi a més”. L’alcalde Josep Maria Cervera ha presentat l’acte fent referència al context de crisi post-Covid i posant en valor iniciatives com la presentada: “Hem de recuperar l’activitat turística, ser capaços de diversificar i ser el màxim de competitius”.

Empordà Medieval és un projecte basat en un territori d'alta densitat patrimonial i especialment en l'època medieval, centrat en el Comtat d’Empúries, que durant els seus cinc segles de durada, va generar una història i configurar un territori que encara avui podem identificar en molts dels elements patrimonials que millor identifiquen l’Empordà. Els consells comarcals s'ofereixen un recurs que permetrà resseguir la petjada que han deixat les relacions llargues i complexes des del segle IX fins al XIV de les cases d’Empúries, de Barcelona i els Bisbes de Girona i la gent que va viure durant aquest període de la nostra història.

La proposta presenta 14 rutes construïdes sobre uns elements tangible i una narrativa històrica. Es proposen visites a esglésies, monestirs i convents, castells i nuclis urbans en 50 municipis empordanesos que varen desenvolupar-se durant aquest període i que continuen existint. Aquests itineraris es presenten en un document en català i anglès i un altre en castellà i francès que detallen una durada indicativa i l’extensió dels recorreguts: es pot trobar des d’una proposta de 6 quilòmetres a una de 70. També es detalla l’horari d’obertura dels punts d’interès més notables o fins i tot la indicació d’on es pot trobar la clau per visitar-lo.

L’Empordà medieval «és un projecte que tradueix una idea del que volem ser com a territori turístic: un lloc on la història acull les persones que hi viuen» expliquen els tècnics de les àrees de turisme. L’objectiu d’aquestes iniciatives és generar una sensibilitat i respecte cap al patrimoni oferint noves oportunitats per desenvolupar i fer créixer nous atractius culturals sostenibles.

Una proposta oberta
Ambdós consells destaquen que la proposta és lliure i flexible, ja que no preconfigura cap ordre i permet que el turista faci la seva pròpia ruta i la gaudeixi en el temps que vulgui. Les propostes es poden acompanyar amb activitats complementàries molt properes als punts d’interès la platja, una àmplia oferta gastronòmica o els atractius de pobles i ciutats propers.

Empordà medieval s’ofereix com a base des de la qual es poden desplegar noves ofertes de serveis, promoure la descoberta d’espais que no formen part de les rutes més freqüentades de visita o possibilitar l’articulació amb altres iniciatives que vagin des de festivals de música fins a esdeveniments gastronòmics. S’ha concebut com un punt de sortida per a crear noves activitats

En definitiva és una proposta de viatge basada en una programació bàsica, per a ser recorreguda en petit comitè. Una proposta oportuna per als temps posterior a la pandèmia de la Covid-19, ja que ajuden a reconciliar-nos amb la natura i el territori i ens obliguen a fer-ho a poc a poc, amb subtilitat, recordant-nos la fragilitat del que les generacions passades ens han llegat perquè passem a les futures millor que com ho hem rebut.

Ràtio: 5 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles actives

L’Oficina Comarcal d’Informació al Consumidor de l'Alt Empordà es fa ressò de les recomanacions que emet l’Agència Catalana del Consum (ACC). Tot i que la llei ja no acota uns períodes de rebaixes concrets encara hi ha molts comerços de Figueres i l’Alt Empordà que, des de principis de juliol, ofereixen productes a preu rebaixats. Els consells van adreçats als consumidors en general.

Els establiments no estan obligats a oferir rebaixes tot i que el Consell Assessor de Comerç conserva aquest període estival com a dates recomanades per dur-les a terme. Altrament, molts comerciants aposten per mantenir el període de rebaixes com a un instrument de promoció.

Els ens de protecció del consumidor recomanen comprovar que els productes rebaixats mostren el preu original o bé indiquen el percentatge de rebaixa. Aquests productes, a diferència del saldo, han de tenir la mateixa qualitat i garantia que els mateixos articles quan no tenien el preu rebaixat.

Pel que fa al mètode de pagament si la botiga accepta targetes o altres mitjans de pagament de manera habitual, també ho ha de fer en període de rebaixes. Abans de pagar, però, és important informar-se sobre la política de canvis, doncs cal saber que la botiga no té l’obligació d’acceptar-los si el producte està en perfecte estat. El cas de les botigues en línia és diferent: la llei disposa d’un període mínim de 14 dies per retornar la vostra compra, excepte productes personalitzats, peribles o que no es puguin reutilitzar per raons d’higiene.

Per tal que el consumidor pugui exercir els seus drets és important conservar les factures o tiquets de compra fins al final de la garantia, perquè són molt importants a l’hora de reclamar.

Quan el comprador vegi vulnerats els seus drets pot demanar el full oficial de reclamació a l’empresa prestadora, o si la reclamació es fa per un altre mitjà, es recomana fer servir canals que deixin constància de la comunicació. Si en un termini de trenta dies el consumidor no ha rebut resposta o no és satisfactòria l’Oficina Comarcal d’Informació al Consumidor vehicula les queixes per tal de fer efectius els drets del comprador.

L’atenció al consumidor es realitza amb cita prèvia a la seu del carrer Nou, 48, de Figueres, al telèfon 972503088 i al correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives

El Premi Empordà, que anualment concedeix el Consell Comarcal, es concedirà aquest any a la Fundació Salut Empordà (FSE) en reconeixement a la tasca desenvolupada per aquesta institució, i per tot el món sanitari de la comarca, durant els mesos en què la pandèmia de la Covid-19 ha afectat l'Alt Empordà de forma més virulenta. La iniciativa, presentada per l'equip de govern de la institució, es va fer arribar a la comissió assessora que s'encarrega d'avaluar i informar les propostes que es formulen per a la concessió del guardó.

La comissió va avalar la proposta i ara s'ha iniciat el corresponent expedient administratiu per a formalitzar la concessió que, en aquesta edició, es farà al llarg del mes de setembre i no pas a finals d'any com era habitual. Tot i que el Premi Empordà 2020 es personificarà en la FSE, la voluntat del Consell i de la comissió assessora és visualitzar que el reconeixement també es realitza a totes les persones i estaments vinculats directament amb el sector sanitari de l'Alt Empordà.

Un premi renovat

L'Àrea de cultura del consell comarcal atorga aquest premi des de l'any 1994 tot i que l'any 2015 va reformular la proposta per convertir-la en el que és avui dia. El reglament d'honors i distincions determina que el guardó ha de recaure en «persones i entitats destacades pels seus mèrits rellevants, per l'excel·lència de la seva obra i per les seves activitats en benefici de la comunitat i en la defensa dels valors cívics». Des de la seva creació, més de 80 persones han rebut aquest reconeixement.

La voluntat d'aquest guardó és «fer conèixer, a difondre i a fer perdurar el seu treball i la seva obra en la memòria col·lectiva del territori i, així, esdevenir exemple i estímul que cal seguir per a les futures generacions de ciutadans», detalla el reglament.

Un altre dels aspectes que va canviar va ser la data del lliurament. Si fins aleshores es feia en el marc de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres, a partir del 2018 es va acordar celebrar-ho el 21 de juny (o en una data pròxima). El motiu és que el 21 de juny de 1267 el rei Jaume I va atorgar la Carta Pobla a Figueres, un fet transcendental per a la història de la ciutat i de la comarca i el primer acord que la portaria a esdevenir segles més tard la capital de l'Alt Empordà.

El premi consisteix en una escultura dissenyada per l'empordanesa Mercè Riba. En els dos darrers anys el guardó l'han rebut el cineasta Pere Portabella i el restaurador i gastrònom Jaume Subirós.

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
logo_nou_2_colors.png
Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús.