caenfrdees
ESPOLLA.png

Carta de Serveis

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà reprèn, aquest mes de setembre, el Punt d’Informació Energètica itinerant a un total d’onze municipis (Avinyonet de Puigventós, Capmany, el Far Empordà, Garrigàs, Navata, Pont de Molins, Palau-saverdera, Palau Santa Eulàlia, Peralada, Terrades i Vila-sacra). Es tracta d’una iniciativa de l’Agència Comarcal de l’Energia i Clima que posa a disposició de cadascuna d’aquestes poblacions d’un tècnic per informar i assessorar sobre la facturació, augment i disminució dels consums en els habitatges de forma gratuïta.

Des del Punt d’Informació Energètica es plantegen objectius com fomentar l'aplicació de bones pràctiques d'estalvi i eficiència energètica entre la ciutadania o crear consciència energètica i informar sobre els impactes negatius, sobre el medi ambient i sobre la salut de les persones, de l'actual model energètic. Amb aquest projecte també es poden detectar casos de pobresa energètica de famílies que passen per dificultats econòmiques i corren el risc de veure's privats de l'accés als serveis bàsics de llum, aigua o gas i informar-ne als tècnics de serveis socials.

El conseller de Medi Ambient, Josep Maria Cervera, fa un balanç positiu de la tasca que desenvolupen els punts d’informació energètica: «Amb aquest servei creem consciència a la ciutadania alhora que els ajudem a estalviar». Es mostra satisfet alhora que encoratja que «molta més gent visiti els punts d’informació».

Tot i que el punt itineri entre onze municipis, està obert a tothom i s’ha habilitat el correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. per facilitar el contacte de la ciutadania amb el punt . Al web https://energia.mediambient-altemporda.org/punt-ie publiquen tots els punts previstos que es concentren a la darrera setmana de setembre (del dilluns 23 al dissabte 28).

Una de les novetats de la represa d’aquesta campanya, després del descans estival, és l’entrega d’una bombeta LED a tots aquells que utilitzin el servei. Aquest gest pretén que els usuaris comprovin de primera mà el funcionament d’aquest tipus de bombetes i es plantegin, a futur, fer un canvi de tecnologia de lluminària.

 

Les xifres

Aquest servei es va posar en marxa l’octubre del 2018 i en tot aquest temps s’han realitzat 113 visites amb l’objectiu de reduir el consum energètic i fer-lo sostenible. També han atès 17 consultes de persones interessades en l’energia fotovoltaica i 10 en mesures concretes d’estalvi i eficiència. El tècnic del punt també ha aconsellat qüestions que feien referència a l’energia solar tèrmica, la biomassa i a la provisió d’energia d’un vehicle elèctric.

A les consultes, a petició de l’interessat, el tècnic repassa les factures i exposa tot un seguit de mesures tan diverses com canviar el tipus d’enllumenat, la tarifa o l’activació de la discriminació horària.

Els joves de la comarca han començat, aquest 12 de setembre, el nou curs escolar. A l’Alt Empordà hi ha 65 centres públics d’educació infantil i primària, un centre d’educació especial i 14 centres públics d’educació secundària, batxillerat i formació professional. En tots ells, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà presta el servei de transport escolar i en un nombre important de centres el servei de menjador.

La consellera d’ensenyament Júlia Gil explica que l’ens comarcal ha treballat intensament en preparar l’operació de tornada a l’escola i adaptar els serveis que presta a la demanda. Gil també destaca del paper rellevant dels ajuntaments de la comarca fent extensives les inquietuds dels seus habitants, alhora que emfatitza la voluntat de l’àrea de posar-se a disposició de tots els alcaldes i alcaldesses, doncs «l’escola és cohesionadora i, sobretot en els pobles, un dels grans pilars de la vida social del municipi».

Aquest curs hi ha en servei una flota d’una setantena de vehicles que pertanyen a una desena d’empreses de transport i que realitzen un total de 70 itineraris. El Consell Comarcal assegura una plaça a aquells alumnes d’escolarització obligatòria i, si es dona el cas que sobren places lliures en els vehicles, s’ofereixen a la resta d’alumnes.

La consellera posa en valor la tasca diària dels acompanyants escolars, perquè la porta de l’autobús és l’entrada diària al sistema escolar per més de 2.000 alumnes altempordanesos. No només s’ha format a aquests acompanyants ‑uns cinquanta‑ per complir la normativa, sinó que també se’ls ha fet un petit curs de resolució de conflictes: «el transport és un altre espai d’interrelació dels joves, per això ens prenem seriosament aquest servei».

Pel que fa al servei de menjador obligatori, a falta del tancament definitiu de les dades, a dia d’avui el nombre de sol·licituds de beques de menjador és de més de 2.000. Totes elles es concedeixen per raons socials i són revisades pels tècnics de l’àrea per tal de determinar si compleixen amb els barems establerts pel departament d'Ensenyament. Donat que en cada sol·licitud pot constar més d’un alumne del nucli familiar s’acabaran atorgant unes 3.000 beques menjador.

El Consell Comarcal ha assumit per al curs 2019-20 la gestió de 41 menjadors, el que representa més de la meitat dels menjadors escolars de l’Alt Empordà. La resta són gestionats per les AMPAS (27) o bé directament pels ajuntaments (4).

Pel que fa al finançament, les dades provisionals indiquen que aquest curs el Consell Comarcal de l'Alt Empordà gestionarà 2.538.415 euros en el servei de transport escolar i 1.174.817 euros per a beques menjador. Tots aquests diners són transferits pel departament d'Ensenyament de la Generalitat.

Des d'avui i fins al diumenge 22 de setembre es celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables. Amb el lema  ‘Camina amb nosaltres!’, la Setmana del 2019 ens anima a moure’ns de manera sostenible, saludable i segura: caminar o anar en bicicleta són activitats beneficioses no només per a la nostra salut i per al medi ambient, sinó també per la nostra butxaca!


A l'Alt Empordà s'han organitzat 52 activitats per aquesta setmana:
- 18 caminades
- 6 pedalades
- 2 adhesions a la carta internacional del caminar (Llançà i Maçanet de Cabrenys)
- 4 accions relacionades amb tallers sobre bicicletes
- 6 activitats que realitzaran el dia sense cotxe
- 16 altres activitats relacionades amb la mobilitat sostenible


Enguany hi participen 20 municipis de la comarca, un 54% més que l'any 2018. Els municipis adherits a la campanya són els següents:
1. Ajuntament d'Agullana - l'Estrada
2. Ajuntament D'avinyonet de Puigventós
3. Ajuntament de Bàscara
4. Ajuntament de Boadella i les Escaules
5. Ajuntament de Capmany
6. Ajuntament de Castelló d'Empúries
7. Ajuntament d'Espolla
8. Ajuntament de Figueres
9. El Far d'Empordà Ajuntament
10. Ajuntament Maçanet de Cabrenys
11. Ajuntament de Navata
12. Ajuntament d'Ordis
13. Ajuntament de Peralada
14. Ajuntament de Roses
15. Ajuntament de Sant Climent Sescebes
16. Ajuntament de Sant Llorenç de la Muga
17. Ajuntament de Sant Mori
18. Ajuntament de Vilafant
19. Ajuntament de Vilajuïga
20. Ajuntament De Vila-Sacra

logo_nou_2_colors.png
Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús.
Més informació AMAGA EL MISSATGE