CADAQUES.png

Carta de Serveis

Representants de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han participat aquest dilluns en el consell d’alcaldes de l’Alt Empordà, amb l’objectiu d’explicar futures inversions que beneficiaran la comarca i fer balanç dels treballs duts a terme en els últims mesos. En les darreres setmanes, l’ACA ha publicat la resolució provisional de la línia d’ajuts destinada a millorar el subministrament d’aigua als municipis catalans amb problemes d’abastament, amb una dotació de 20 MEUR. En la comarca de l’Alt Empordà s’han adjudicat de manera provisional 9 ajuts, amb una inversió total propera als 2,4 milions d’euros.

L’actuació que tindrà una major aportació és la connexió dels municipis de Port de la Selva i la Selva de Mar amb la xarxa de subministrament provinent de l’embassament de Darnius Boadella, i que compta amb un ajut d’un milió d’euros. Aquesta actuació resoldrà la vulnerabilitat de l’abastament d’aigua a la zona, que fins ara capta l’aigua de pous i que pateix problemes de garantia durant períodes de sequera.

La resta d’actuacions que beneficiaran a la comarca són l’abastament d'aigua des del peu de presa del pantà de Darnius Boadella fins al dipòsit municipal de Darnius (500.000 euros); l’adequació de la presa de Portbou (prop de 384.000 euros); la planta d’eliminació de nitrats de Saus (271.440 euros); les millores d’Agullana en la captació i el pretractament de la cascada d’en Rabassa (prop de 25.000 euros articulats a través de dos ajuts); la rehabilitació del pou vell de Garrigàs (més de 20.280 euros); la rehabilitació del pou d’Escoles a Camllera (17.600 euros); i la rehabilitació del pou Ametllers a Pont de Molins (164.350 euros).

Ajuts de 65 MEUR en quatre anys

Amb aquesta nova línia d’ajuts, l’ACA està destinant entre 2016 i 2020 un total de 65 MEUR en subvencions per a millorar l’abastament d’aigua als ens locals. Dins d’aquestes línies, concretament les convocades entre 2016 i 2018, ja s’havien atorgat 46 ajuts a la comarca de l’Alt Empordà, amb una dotació total superior als 4,8 MEUR. Entre les actuacions més destacades hi ha la construcció de la potabilitzadora de l’Escala (1,7 MEUR); la construcció del submiministrament alternatiu d’aigua de Colera (500.000 euros); la connexió a la xarxa de subministrament en alta de municipis de l’oest de Figueres (més de 209.000 euros), entre d’altres.

Cinc temporals en menys de dos anys

Des de la tardor de 2018 fins l’abril de 2020 s’han viscut a Catalunya diversos fenòmens meteorològics extrems, amb importants episodis de pluges que han generat danys en diversos trams fluvials del territori. En els mesos d’octubre i novembre de 2018 es van produir dues intenses llevantades que van tenir més incidència en el quadrant nord-est de Catalunya. A la conca del Ter i el Daró, la Muga i algunes rieres de la Costa Brava es van dur a terme un total de 176 actuacions, amb una inversió superior als 4 MEUR, totes elles ja finalitzades.

Un altre dels episodis amb més incidència a les comarques gironines ha estat el temporal Gloria. L’ACA està duent a terme més de 600 actuacions a tot Catalunya, amb una inversió prevista superior als 25,5 MEUR en actuacions de restauració. Algunes d’aquestes s’estan duent a terme a la comarca de l’Alt Empordà, consistents la majoria d’elles en la retirada d’acumulacions de vegetació i d’arbres morts i caiguts.

A més de les actuacions d’emergència i dels treballs ordinaris de manteniment i conservació de lleres, Ridao també ha explicat les dues línies d’ajuts que s’han convocat recentment, amb l’objectiu de minimitzar el risc d’inundacions en zones urbanes, amb una dotació total prevista de 6 MEUR (4 per a les conques internes i 2 per a l’Ebre i el Xúquer).

Més de 2,2 MEUR per garantir el sanejament

Enguany, l’ACA està destinant més de 2,2 MEUR per garantir el funcionament de les depuradores actives a la comarca de l’Alt Empordà. Això suposa prop d’un 14% més que l’any passat, quan es van destinar 1,9 MEUR per l’explotació dels sistemes de sanejament de la comarca.

En l’actual cicle de planificació, l’ACA ha finalitzat els treballs per a la millora del sanejament dels sectors Mas Fumats i Mas Buscats de Roses i el sanejament del sector oest de Vilamalla, mentre que hi ha un total de sis actuacions en curs.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ràtio: 5 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles actives
 
logo_nou_2_colors.png
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.