AGULLANA.png

Carta de Serveis

Als Països Catalans existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines... moltes d’ells protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local), BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional) o ZIE (Zones d’Interès Etnològic), o bé situats dintre de parcs naturals o altres categories d’espais protegits.
També és el cas de l’Alt Empordà, on la Wikipedra (wikipedra.catpaisate.net) hi té catalogades 1.294 construccions, tot i que aquesta xifra es podria triplicar. L’any 2014, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà va declarar 97 barraques dels municipis de Llers, Avinyonet de Puigventós, Vilanant, Biure i Pont de Molins com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), ratificant així la zona de la Garriga d’Empordà com un dels principals conjunts patrimonials de pedra seca a Catalunya, i la pedra seca dibuixa el paisatge de l’Alt Empordà des de Portbou fins a Albanyà resseguint tota l’Albera, fins a l’extrem del Cap Norfeu a Roses reticulant tot el Cap de Creus, arribant a la plana per la Garriga d’Empordà i saltant fins a l’Escala, el Montgrí i les Medes.


Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), el patrimoni de la pedra seca es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta
el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, també s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània.

Per això, i coincidint amb el 2n aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, COL·LABORAxPAISATGE impulsa la Setmana de la Pedra (www.collaboraxpaisatge.cat), una setmana per a l’organització i promoció d’activitats relacionades amb la pedra seca arreu dels Països Catalans.
S’han inscrit un total de 76 activitats de diferents formats, des de sortides i visites guiades a exposicions, cicles de documentals i xerrades online, passant per tallers i restauracions, activitats de descoberta individual o convocatòries i concursos de fotografia del patrimoni local per omplir les xarxes, entre molts d’altres. D’aquestes, 11 tindran lloc a l’Alt Empordà:
• A Llers, una caminada matinal, un taller de restauració d’una barraca i el treball de l’Escola de Llers durant tot el mes de novembre amb els alumnes de primària.
• A Avinyonet de Puigventós, una crida a descobrir les barraques BCIL del municipi i a compartir-les mitjançant xarxes socials.
• A Vilanant, el famós Repte del Dr. Soler i un concurs fotogràfic a les xarxes socials en el marc del Repte.
• A Cadaqués, la construcció d’una travessera de pedra al Mas de la Senyora i l’expo- sició Tot un món de pedra seca a la Galeria Patrick J. Domken.
• A L’Escala, l’exposició Tot un món de pedra seca al Museu de l’Anxova i de la Sal i una ruta escolar també organitzada pel mateix Museu.
• Per la seva banda, el Consorci Salines Bassegoda farà un reconeixement a totes les persones que hagin introduït continguts del seu territori a la Wikipedra.


COL·LABORAxPAISATGE valora molt positivament la resposta rebuda per part de les entitats, que s’han bolcat en organitzar activitats adaptades a les circumstàncies actuals de Covid i en reinventar-se proposant nous formats de divulgació. En aquest sentit, Maite Oliva, coordinadora del projecte, assenyala que: “Ens trobem en uns moments molt difícils, i que setanta-sis entitats hagin organitzat activitats entorn de la pedra seca, amb l’esforç que això suposa, ens fa veure que aquesta iniciativa es percep, des del sector, com a engrescadora, però també com a útil i necessària”.
Com es poden seguir les activitats de la Setmana de la Pedra Seca?
La Setmana de la Pedra Seca compta amb una Agenda online amb totes les activitats a www.collaboraxpaisatge.cat/accio/agenda-setmana-de-la-pedra-seca, així com amb un mapa d’ubicacions que trobareu en aquest enllaç.
Igualment, les activitats es podran seguir a les xarxes socials de la Setmana (Facebook i Instagram @SetmanadelaPedraSeca, Twitter @SetmPedraSeca) i mitjançant el hashtag #SetmanadelaPedraSeca.

Qui impulsa la Setmana de la Pedra Seca?
La Setmana de la Pedra Seca és una iniciativa de COL·LABORAxPAISATGE amb la col·laboració
de nombroses entitats que treballen per fer extensiva la proposta arreu dels seus propis territoris.
COL·LABORAxPAISATGE és un projecte de cooperació impulsat per ADRINOC amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) i la participació de cinc grups d’acció local (GAL) d’arreu del territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l’Associació Leader de Ponent, el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el GAL Terres Romanes en Pays Catalan.
COL·LABORAxPAISATGE és un projecte subvencionat pel Departament d’Agricultura, Rama- deria, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya en el marc dels Ajuts de Cooperació Catalana entre Grups d’Acció Local i cofinançada pel FEADER.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
logo_nou_2_colors.png
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.