caenfrdees
DARNIUS.png

Carta de Serveis

El clima de l’Alt Empordà està estretament vinculat amb la presència termoreguladora de la Mediterrània, especialment influent a l’introduir-se en la comarca per la seva plana. Aquest fet ha provocat que el clima dominant sigui el típicament mediterrani, amb temperatures que solen ser moderades, amb hiverns relativament freds i estius molt calorosos. La temperatura mitjana anual és força constant, al voltant dels 15ºC. Ara bé, el fenomen climàtic més representatiu i identitari de la comarca és l’habitual vent de tramuntana, de component nord i nord-oest amb origen en una depressió al centre d’Europa i un anticicló a l’Atlàntic nord, que sovint bufa de forma violenta i que té una important incidència sobre el clima de l’Empordà i la seva gent.

En funció de la proximitat al mar i de la continentalitat, les diferents zones de la comarca presenten una distinció en el seu grau d’aridesa i humitat. D’aquesta manera, la franja més litoral i planera presenta un clima sec subhumit, que es va convertint progressivament en més humit a mesura que ens endinsem a la zona interior i de muntanya. Tenint en compte aquestes diferències segons la localització dins la comarca, el clima del sector oriental i meridional es caracteritza per presentar uns períodes estivals molt secs i especialment àrids durant els mesos de juliol i agost, amb hiverns suaus. Per contra, als espais muntanyosos occidentals i septentrionals el comportament climàtic es caracteritza per ser més fresc i humit, força més assimilat als climes temperats de tendència atlàntica. La representació dels tipus de climes en funció de l’índex hídric anual, definit per Thornthwaite com la diferència entre l’índex d’humitat i el 60% de l’índex d’aridesa, mostra com a la comarca de l’Alt Empordà hi són presents sis dels nou climes, mentre a Catalunya s’amplien fins a vuit.

 

 

La distribució dels diferents règims pluviomètrics per la comarca de l’Alt Empordà manté una estreta relació amb les característiques físiques i paisatgístiques. Així, el sector de plana presenta majoritàriament un règim TPHE (Tardor, Primavera, Hivern i Estiu). A la zona litoral del Cap de Creus i d’una bona part del massís de l’Albera el règim és molt similar a l’anterior tot i que amb l’estació del hivern com la segona més plujosa després de la tardor (THPE). La resta de sectors, corresponent majoritàriament al sector anomenat Salines-Bassegoda, presenten règims diferents amb un predomini territorial del PTHE (Primavera, Tardor, Hivern i Estiu).

 

Mapa 4. Tipus de climes a l’Alt Empordà

 

 

Mapa 5. Règims pluviomètrics estacionals a l’Alt Empordà

Font: Departament de Medi Ambient i Habitatge

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús.