Projecte transfronterer coParticiPA
L'àrea de Benestar del Consell Comarcal de l'Alt Empordà forma part del partenariat del projecte transfronterer coParticiPA (EFA55/1) sobre la participació de les persones en la xarxa de serveis socials i entitats d’intervenció socioeducativa i comunitària que s’ha posat en marxa aquest any 2024 i que tindrà una durada de 3 anys.
El projecte està liderat per la Universitat de Barcelona i compta amb el cofinançament del 65% de la Unió Europea a través del Programa Interreg VI-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA-2021-2027). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra.
El projecte coParticiPA té com a finalitat garantir la participació de les persones a la xarxa de serveis socials i entitats d'intervenció socioeducativa i comunitària, mitjançant la construcció, el pilotatge i l'avaluació d'un Programa Transfronterer de Participació de les Persones (PTP-P), basat en la seva capacitat d'agència i les necessitats específiques del territori. Aquest programa es desenvoluparà en vuit àmbits; serveis socials, infància i adolescència, envelliment, migració, discapacitat, salut i salut mental, exclusió social i acció comunitària, i la formació universitària i contínua.
Què vol aconseguir el Projecte coParticiPA?
La veritable inclusió social comença amb la participació de tots i totes
El projecte coParticiPA aborda el repte territorial compartit de combatre la pobresa i la vulnerabilitat social a la zona transfronterera, on l'alta mobilitat de persones dificulta el seu accés als serveis i a les entitats socials. El model d'intervenció social predominant està més orientat a satisfer les necessitats bàsiques i d'emergència i facilita poc la participació de les persones vulnerables en la presa de decisions i a la creació de solucions a llarg termini. En aquest model, les persones són vistes com a receptores d'ajuda i no com a agents de canvi, fet que perpetua la seva dependència de les organitzacions en lloc de facilitar-ne el seu apoderament (poder d'agència) perquè decideixin sobre la seva pròpia vida.
coParticiPA contribuirà a la redefinició del paradigmes d'intervenció social des d’una revisió de les aproximacions més tradicionals i alhora promourà el desenvolupament d'una societat més inclusiva i participativa.
Quin és el procés que portarà a la Construcció del Programa?
De la idea a l'acció, creant participació.
El projecte es centrarà en la creació, implementació i avaluació d'un Programa Transfronterer de Participació de les Persones (PTP-P). Per aconseguir-ho, es duran a terme tres accions clau:
1. Elaboració d’un diagnòstic col·laboratiu que analitzarà les necessitats dels tres territoris i la capacitat d’agència de les persones, en relació amb la seva participació, així com la idoneïtat d’un programa d’intervenció socioeducativa i comunitària i la seva digitalització. Es realitzarà un estat de la qüestió que permetrà desenvolupar un treball de camp qualitatiu en tots els àmbits i amb la participació de persones, activistes, professionals, responsables tècnics i polítics, investigadors/es docents i estudiants.
2. Disseny i execució d’un Programa de participació (PTP-P) que inclourà el desenvolupament d'una eina digital per als processos d'intervenció promoguts per tots els agents que es complementarà amb una Maleta de Recursos Pedagògics. El pilotatge es realitzarà a tots els territoris i àmbits d'intervenció.
3. Avaluació i transferència de resultats que permetrà avaluar el procés i els resultats del projecte i el pilotatge del PTP-P, així com explicar els aspectes clau i les dificultats a evitar per transferir-los a altres territoris.
La construcció-pilotatge del Programa de participació involucrarà més de 1.500 persones en el decurs dels tres anys de durada del projecte, en el qual s’hi involucraran 72 professionals dels serveis socials i 270 professionals dels àmbits d’intervenció.
La participació de l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà
Més de 20 professionals de diferents serveis de l’àrea de Benestar del Consell Comarcal participaran en les diverses activitats d’aquest projectes transfronterer.
Aquests professionals formen part de 7 grups de treball transfronterers creats per treballar el projecte:
- Serveis socials
- Infància i l’adolescència
- Envelliment
- Salut i salut mental
- Migracions
- Exclusió social i acció comunitària
- Formació universitària i contínua
L’àrea de Benestar i l’Institut Régional du Travail Social –IRTS de Perpinyà coordinen el grup sobre exclusió social i acció comunitària.
Els socis del projecte
El projecte europeu coParticiPA neix de la col·laboració transfronterera de tretze socis d'Espanya, França i Andorra, i compta amb el lideratge de grup de recerca GRITS de l'Escola de Treball Social de la Universitat de Barcelona.
- UNIVERSITAT DE BARCELONA
- UNIVERSITAT DE GIRONA
- UNIVERSITAT D’ANDORRA
- INSTITUT RÉGIONAL DU TRAVAIL SOCIAL (IRTS-Perpignan)
- PF&R - INSTITUT SAINT SIMON
- POLE EDUCATIF ET PROFESSIONNEL OLYMPE DE GOUGES - ANRAS
- CONSELL COMARCAL DE L'ALT EMPORDÀ
- FUNDACIÓ PRIVADA IDEA
- FUNDACIÓ iSOCIAL
- CÀRITAS DIOCESANA DE GIRONA
- FUNDACIÓ PRIVADA CLARA RABASSA
- ARSEAA-AS
- ANDORRA RECERCA I INNOVACIÓ
+ informació sobre el projecte
+ informació sobre el programa POCTEFA
Persona de contacte
Roger López Guirao
Projecte coParticiPA
Equip d’Inclusió i Igualtat
Àrea de Benestar del Consell Comarcal
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Tel. 00 34 972 677 050
c. Nou, 48 - 17600 Figueres