FORTIA.png

Carta de Serveis

Manuscrits llibretes CabanesL’ACAE (Arxiu Comarcal de l’Alt Empordà) ha finalitzat la digitalització de dues llibretes manuscrites de memòries de Pere Serra Prim (1820-1889), veí de Cabanes, on a part de les anotacions de rigor estrictament familiar, és una crònica del seu temps i permeten conèixer de primera mà el desenvolupament de les guerres carlistes i la història local del poble al llarg del segle XIX. El document, cedit per Dolors Miró i Puig, veïna de Cabanes, ja es pot consultar a l’aplicatiu Arxius en Línia i es pot descarregar amb facilitat.

La directora de l’ACAE, Erika Serna que explicat que el relat que apareix a les dues llibretes “es pot considerar una crònica del seu temps, basada en el que veia, el que li explicaven i el que llegia a la premsa, on poques vegades expressa opinions o valoracions personals. La major part de les entrades del diari comencen amb l’expressió “aquí se trubaran”. Els textos incideixen especialment en els aspectes que afectaven a Cabanes i al seu entorn, coincidint amb el desenvolupament de les guerres carlistes, però sense oblidar fets ocorreguts a Navarra o a Madrid. També explica la guerra de l’Àfrica i altres esdeveniments polítics”.

L’AUTOR I EL CONTINGUT

La bibliotecària i historiadora local, Antònia Gimbernat, actual regidora de Cultura de l’Ajuntament de Cabanes ha elaborat el següent escrit sobre l’autor de les llibretes, on també s’analitza amb més profunditat el seu contingut:

Pere Serra Prim era fill de Pere Serra Brusés i de Caterina Prim Pagès, va néixer a Cabanes, el 10 d’abril de 1820. El 23 de setembre de 1848, es va casar amb Magdalena Malloll Giralt, filla de Pere Mallol i de Francesca Giralt, de Cabanes. Pere i Magdalena van tenir cinc fills, dels quals en van sobreviure dues noies, Francesca i Caterina. Francesca es va casar amb Francesc Miró Fortià i van ser els pares d’Enric Miró i Serra. El seu nom apareix en algunes de les actes municipals. El 25 de desembre de 1872, junt amb els altres pabordes, signa l’acta de la reunió convocada per parlar de l’organització de la propera Festa de Sant Vicenç i el 23 d’octubre de 1876, la seva firma apareix junt a la d’altres veïns convocats per tractar de la reparació dels camins i marges afectats per les avingudes de la Muga i el Llobregat.

Els textos, que tracten temàtiques ben diferenciades, es troben aplegats en dues llibretes: la primera llibreta explica les collites d’olives i raïm; consta de 24 fulls plegats, amb només quinze planes escrites, de les quals set parlen quasi exclusivament de les collites d’olives, des del 1857 al 1888 i les altres vuit descriuen les collites de raïm, des del 1843 al 1888, acabant amb una petita referència a la fil·loxera. És interessant la descripció dels fenòmens meteorològics i de les malalties que malmetien les anyades.

L’altra llibreta més gran, formada per 32 fulls plegats, descriu vivències de l’autor i és una crònica local i familiar -naixements, defuncions, compres, despeses d’obres, però també anècdotes i fets del poble com la construcció del campanar i altres obres que es feien a l’església, conflictes entre el poble i algun capellà, epidèmies, etc. Les entrades no segueixen un ordre cronològic, cosa que fa pensar que Pere Serra escrivia el seu diari tot intercalant records del que havia viscut des del seu naixement, el 1820, fins al 1888, poc abans de la seva defunció. La nota sobre la seva mort i les tres últimes planes estan escrites pel seu gendre, Francesc Miró y Fortià.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.