caenfrdees
CAPMANY.png

Carta de Serveis

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà se suma al Dia mundial per a la presa de consciència de l’abús i el maltractament envers la gent gran. Aquest dia, declarat per les Nacions Unides i que se celebra cada 15 de juny, vol visibilitzar i reivindicar els drets de la gent gran i la problemàtica que pateixen que sovint queda invisibilitzada.

L’àrea de Benestar Social ha impulsat diverses iniciatives sota el títol «Bon tracte a les persones grans» amb l’objectiu d’empoderar a les persones grans, en la presa de decisions dels seus drets i en la presa de decisions sobre el seu futur.

El maltractament de la gent gran és violència, perquè és un dany físic o moral causat de manera no accidental, sinó volguda, a una persona gran. Generalment, s’esdevé dins l’àmbit familiar, però també en institucions, i el cometen les persones o les institucions que se suposa que en tenen cura, mitjançant l’ús de la violència física o psicològica o bé per negligència en l’atenció. De fet, cada vegada que la vulnerabilitat i la fragilitat d’una persona la situa sota el domini d’una altra, és a dir que depèn d’una altra per viure, hi ha risc de maltractament.

La dependència física o econòmica de la persona gran, la soledat i l’aïllament social, la baixa autoestima o el deteriorament cognitiu i els trastorns de conducta són algunes de les senyals que poden servir per detectar persones en situació de vulnerabilitat. Pel que fa a la persona cuidadora la sobrecàrrega i l’estrès, la manca d’habilitats i formació, la dependència econòmica vers la persona gran, una relació conflictiva o les addiccions són alguns dels factors de risc.

Una de les formes de generar maltractaments és silenciar-los, o consentir que es mantinguin models d’atenció inadequats.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús.