FORTIA.png

Carta de Serveis

El Consell Comarcal i l'Ajuntament de Roses han presentat, aquest divendres 9 d'octubre, el Programa Àncora. Aquesta és una iniciativa impulsada per l’àrea de Benestar del Consell Comarcal en col·laboració amb altres ens i entitats amb la finalitat de detectar i prevenir situacions d’aïllament i solitud no volguda de les persones grans de la comarca i evitar situacions de risc social.

A banda de Roses aquesta iniciativa es realitza a vuit municipis més de la comarca: Vilajuïga, Sant Climent Sescebes, Espolla, Mollet de Peralada, Masarac, Agullana, Maçanet de Cabrenys i l’Escala -on va néixer.

La iniciativa posa en funcionament als municipis on es desplega una xarxa de prevenció i d’acció comunitària en què participen voluntàriament veïns i veïnes, comerciants, professionals de les entitats i serveis públics presents al municipi. Pretén fomentar una comarca sensible i cuidadora que respecti els drets de les persones grans. El bon tracte és una forma d’actuar i comunicar-se que es basa en el respecte, l’autonomia i la dignitat sense discriminació per edat.

El vicepresident del Consell Comarcal, Josep Maria Bernils, ha remarcat que “l’envelliment de la població requereix intervencions que acompanyin i millorin la qualitat de vida de les persones que viuen en el territori. En el cas de l'Alt Empordà veiem com la població major de 65 anys ha crescut progressivament en els darrers 30 anys. El 2019 ja representava el 18,3% del conjunt de la població, mentre el 1981 era el 13,9%. En el cas de la població major de 85 anys, el creixement ha estat més significatiu, ja que el 1981 representava el 6,3% de la població major de 65 anys (l'anomenat índex de sobreenvelliment) i el 2019 ja arribava al 16,1%. Les projeccions de població per a la comarca indiquen que de cara al 2038 la taxa d'envelliment (població major de 65 anys per cada 100 habitants) arribi al 25%. Paral·lelament, aquest procés implica un augment de processos d'aïllament i soledat de la població més gran. El 2018, el 31% de la població major de 75 anys de l'Alt Empordà vivia sola. Per tot plegat, des de les administracions, i també des de les entitats socials cal vetllar pels drets i la dignitat d'aquest col·lectiu i fomentar polítiques i accions comunitàries. El Programa Àncora n’és una d'elles".

El Programa Àncora es va crear en el marc d’una de les accions desenvolupades pel Programa de Millora Social del Pla de Barris del Nucli Antic de l’Escala duta terme l’any 2018. Una de les línies de treball del Programa de Millora Social plantejava la necessitat de desenvolupar accions concretes de detecció i prevenció de situacions d'aïllament de les persones grans al municipi de l’Escala que vivien soles i evitar les situacions de risc social.

Cada municipi adapta el programa a la seva realitat social i administrativa. Mentre que la majoria de municipis el programa es coordina amb l’Ajuntament i el consell comarcal, a Roses l’ens municipal ho fa amb la Creu Roja i a l’Escala amb Càritas.

El Programa Àncora compta amb el suport econòmic Projecte l’Alt Empordà, una comarca inclusiva, amb salut i sostenible, finançat pel Programa Benestar i Comunitat de Dipsalut.

 

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.