GARRIGUELLA.png

Carta de Serveis

Les reclamacions als subministraments b脿sics, especialment a les companyies de llum, superen, per primera vegada, a les ja tradicionals reclamacions a companyies telef貌niques. Aix铆 ho constata la mem貌ria presentada per l鈥橭ficina de Consum aquest mes d鈥檃bril, que fa balan莽 de la seva activitat durant l鈥檃ny 2021. L鈥檈ntitat comarcal ho associa, principalment, a causa de la pujada del preu de l鈥檈lectricitat i tamb茅 al canvi de tarifa que es va aprovar el mes de juny passat.
Segons l鈥橭ficina, moltes empreses comercialitzadores del subministrament el猫ctric han tingut problemes a l鈥檋ora de facturar als seus clients, per la manca de les lectures i peatges per part  de l鈥檈mpresa distribu茂dora. En conseq眉猫ncia, uns 2 milions de punts de subministrament han patit retards en la facturaci贸. A les persones consumidores afectades per aquesta manca de facturaci贸 i per l鈥檃ugment del preu de l鈥檈nergia se鈥檒s acumulen els rebuts, que es poden traduir en impagaments i, fins i tot, talls de subministrament. En total suposa un 20,08鈧 de les reclamacions tramitades.
Altres conflictes habituals s贸n problemes amb la facturaci贸 del subministrament, que poden donar lloc a factures molt elevades a conseq眉猫ncia d鈥檈rrors en les lectures dels comptadors i la seva facturaci贸. Tamb茅 s贸n usuals els conflictes amb expedients de regulaci贸 de consums per manca de lectures reals del comptador en un temps determinat, o b茅 per avaries dels mateixos equips de mesura. El frau del subministrament el猫ctric tampoc queda exempt en aquest llistat.
En aquest apartat tamb茅 s鈥檌nclouen les contractacions a domicili dels serveis i canvis de companyia. Aquestes contractacions es realitzen amb el consentiment de la persona consumidora, sense ser aquesta sempre conscient que s鈥檈st脿 realitzant un canvi d鈥檈mpresa, o b茅 per la promesa de rebaixa de preus que no s贸n del tot reals. Els comercials que fan les visites a domicili expliquen a les persones consumidores, sovint persones grans que es troben soles, que s贸n de la mateixa companyia on tenen contractat el servei i que volen oferir-los un descompte per millorar el preu, amb un conseg眉ent estalvi de diners. En realitat el que solen fer 茅s un nou contracte amb una altra empresa. Fins i tot en algunes ocasions s鈥檋a detectat que es fan canvis de companyia sense el consentiment de les persones consumidores. En aquest cas els demanen que els mostrin una factura i el DNI, en fan una fotografia i al cap d鈥檜n temps, quan arriba la factura de la nova empresa, s鈥檃donen que els han fet el canvi. Els venedors domiciliaris han d鈥檈xhibir al comprador la documentaci贸 que n鈥檃crediti la condici贸 i que identifiqui l鈥檈mpresa que representen i els productes que estan autoritzats a oferir, cosa que no es produeix en tots els casos.

Telefonia i venda per internet, les seg眉ents al r脿nquing
El segon lloc amb major nombre de reclamacions a l鈥橭ficina de Consum de l鈥橝lt Empord脿 s鈥檋i troba el sector de la telefonia, amb un 19,51% de les reclamacions tramitades. Segons l鈥橭ficina, es continuen detectant temes habituals, com ara el fet que l鈥檕peradora pretengui cobrar una penalitzaci贸 per baixa anticipada sense que l鈥檜suari hagi signat un contracte amb cl脿usula de perman猫ncia. Altres temes usuals s贸n l鈥檃plicaci贸 de tarifes no contractades, la mala aplicaci贸 dels descomptes oferts a la facturaci贸, o la facturaci贸 per serveis no prestats una vegada l鈥檜suari ha fet la portabilitat a una altra operadora (generant aix铆 una doble facturaci贸), entre d鈥檃ltres.
El tercer lloc l鈥檕cupa el sector de les vendes a dist脿ncia, amb un 10,69%. Aqu铆 cal destacar que, any rere any, van en augment les compres per internet, per貌 amb la pand猫mia hi ha hagut un augment de les reclamacions de compres efectuades per internet. Els principals problemes s贸n per la manca d鈥檈ntrega dels productes, o b茅 per la garantia d鈥檃questes. Les persones consumidores es troben que no saben a on han de dirigir les seves reclamacions, que no obtenen resposta i que, fins i tot, la web on van comprar ha deixat d鈥檕perar. Si la p脿gina web pertany a una empresa que t茅 la seu dins de la Uni贸 Europea, existeixen mecanismes per resoldre reclamacions de consum. Per貌 si aquesta no t茅 cap seu a cap pa铆s de la Uni贸 Europea, no hi haur脿 aquests mecanismes i, per tant, no es podran tramitar cap reclamaci贸 als organismes p煤blics de consum de Catalunya.
De totes les actuacions que ha dut a terme l鈥橭ficina de Consum de l鈥橝lt Empord脿, un 44,4% d鈥檃questes s贸n de persones de Figueres. A m茅s, de totes les reclamacions que s鈥檋an at猫s, m茅s de la meitat s鈥檋an resolt amb acord satisfactori per ambdues parts, concretament un 57,60%.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies t猫cniques i anal铆tiques (pr貌pies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o b茅 rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a m茅s informaci贸 pot consultar la Pol铆tica de Cookies.