CISTELLA.png

Carta de Serveis

L’Àrea de Cultura del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha organitzat dues jornades culturals a museus de la comarca, coincidit amb les Jornades Europees de Patrimoni. Seran una visita al taller d’Inxes a Vila-Sacra el proper 8 d’octubre, i una altra al Museu de la Pipa (de fumar) de Maçanet de Cabrenys, el proper 9 d’octubre.


De fet, el taller d’Inxes a Vila-Sacra té molta història. Fou fundat pels cosins Robert Moner Cordomí i Juliano Serra Cordomí, la combinació del cognom dels quals va donar lloc a la marca Monser. L’empresa va començar subministrant canya de música a la casa americana Rico, fins que la francesa Vandoren els va demanar l’exclusiva de tota la producció. El taller de Vila-Sacra enviava a França tant els bastons, de dos metres de llarg, com els tubs i les plaquetes.


El taller va estar a ple rendiment durant uns 5 anys. A la mort de Robert Moner, la meitat de l’empresa es va vendre a Alfonso Sesé, l’any 1993, i és quan es va fundar Caña Selecta. Quan l’hereva del negoci, Maria Antònia Moner, es va jubilar, Alfonso Sesé es va quedar tota l’empresa fins a la seva mort, l’any 2018. Avui resta en mans dels seus fills, Ana i Alfonso, responsables de la companyia Sesé.


Pel que fa al Museu de la Pipa, es tracta d’una exposició permanent de pipes de fumar. La fabricació de pipes té més de 300 anys de tradició a Maçanet de Cabrenys. Fins a l’any 2001, a Maçanet va funcionar la factoria Salvatella, que es remuntava al 1887 i que va arribar a produir fins a 150.000 pipes l’any.

A causa d’aquesta tradició, al poble també s’hi celebra un cop a l’any la fumada lenta. Cada participant té dues cerilles, una pipa i tres grams de tabac, i el repte és anar fumant sense que s’apagui la pipa. Tota una activitat per conèixer, no només el museu, sinó part de la història de Maçanet de Cabrenys.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.