CAPMANY.png

Carta de Serveis

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Fundació Salut Empordà (FSE), arran de la creació de la Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans, organitzen la segona edició de la jornada “El maltractament a les persones grans, reflexionem sobre el bon tracte i el model de cures”. Enguany, l’esdeveniment serà presencial i en línia i tindrà lloc a l’Auditori dels Caputxins de Figueres, el dia 4 de novembre, de 8.45 h a 15 h. El periodista Sergi Caballero serà l’encarregat de conduir l’acte, que consta de cinc xerrades a càrrec d’especialistes. Les inscripcions estan obertes fins al 28 d’octubre.

La jornada té per objectiu fomentar un envelliment saludable i actiu i conscienciar la ciutadania sobre els drets que tenen les persones grans. En l’edició del 2021, va girar a l’entorn de la sensibilització, la prevenció i la detecció de situacions sensibles. Aquest any, la temàtica se centra en el bon tracte i el model de cures, un àmbit que engloba una atenció adequada a les persones grans i, en conseqüència, el dret a ser informades, el respecte a la intimitat, la privacitat i la dignitat, i el dret a poder decidir sobre aspectes essencials de la seva vida mentre siguin capaces de fer-ho.

La primera ponència anirà a càrrec de Montse Esquerda, pediatra, directora de l’Institut Borja de Bioètica- Universitat Ramon Llull i presidenta de la Comissió de Deontologia del Consell de Col·legi de Metges de Catalunya, i es titula “Ampliar la mirada: de la prevenció del maltractament a la promoció del bon tracte”. La segona de les ponències té el títol “El poder de la cura: un repte per al segle XXI” i la pronunciarà Dolors Comas d’Argemir, professora emèrita d’Antropologia social de la Universitat Rovira i Virgili.

La jornada seguirà amb la xerrada “Reflexions i propostes de millora en l’entorn residencial”, de la mà de Montse Solé, infermera especialitzada en geriatria i directora d’Atenció Intermèdia i Dependència del Consorci Hospitalari de Vic i membre de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia. A continuació serà el torn de Glòria Pla, psicòloga i tècnica de l’equip d’Atenció a les Famílies i Envelliment Actiu de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, i Sandra Devesa, coordinadora de la Unitat de Treball Social de la Fundació Salut Empordà, que parlaran sobre els maltractaments a les persones grans des d’una mirada preventiva i comunitària.

La darrera de les ponències es titula “Vivir como quiero: derechos de las personas en entornos de interdependencia”, a càrrec de Mayte Sancho, psicòloga, gerontòloga i funcionària de l’IMSERSO. La ponent va ser, a més, directora científica de l’Institut d’Investigació de la Fundación Matía i, actualment, hi continua vinculada com a membre del patronat. Col·labora en organismes internacionals i del sector públic.

La jornada s’inclou en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Girona, innovació social i digital: noves respostes davant els reptes del mil·lenni”, que coordina la Diputació de Girona. La meitat del projecte està finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER); el 25 %, per la Diputació de Girona, i l’altre 25 %, per les mateixes entitats i administracions implicades.

Una obra de teatre científic sobre l’envelliment i la vellesa

En aquesta segona edició de la jornada, es complementa l’esdeveniment amb l’estrena d’una obra de teatre científic sobre l’envelliment i la vellesa, titulada “El llegat. Tothom vol viure molt de temps, però ningú vol ser vell”. La Taula de Maltractaments a les Persones Grans ha fet l’encàrrec d’aquest espectacle a l’Institut de Ciència i Teatre (InCiTe), que compta amb dos intèrprets a escena, Susana Eva Martínez i Pep Miràs. L’objectiu és crear xarxa amb la societat per trencar prejudicis i estereotips que envolten l’envelliment i fer arribar aquest missatge de conscienciació a la població, principalment als joves.

El programa de representacions inclou inicialment dues dates, el 16 de novembre, al Teatre Municipal El Jardí de Figueres, amb dues funcions, a les 11 h, per a alumnat d’instituts i per al públic general, i a les 6 de la tarda, per al públic general. I el 2 de desembre, a les 19 h, al castell de Sant Ferran de Figueres. També es preveuen representacions a Roses i a la Jonquera, tot i que les dates en aquests dos municipis encara estan per concretar. Totes les sessions tenen entrada lliure fins a completar l’aforament, no cal reservar plaça prèviament.

L’obra la protagonitzen una dona que busca objectes vintage amb històries personals singulars i commovedores i un home vell disposat a desfer-se del seu llegat, un grapat de relíquies i antigalles que s'han anat desdibuixant amb el pas del temps. Els dos comparteixen un espai d’intercanvis, trobades i desacords, de confessions i revelacions. I un passat en comú que els portarà cap a un lloc insospitat.

Activitats intergeneracionals que impliquen els centres educatius
La Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans incideix en la imatge social de la vellesa, ja que els prejudicis al voltant d'aquesta etapa vital, l'edatisme, és la tercera causa de discriminació al món. És clau treballar des de la infància el respecte vers la gent gran i, per això, la Taula impulsa també un conjunt d’accions que impliquen el món de la docència i l’alumnat dels centres educatius de la comarca.
El 19 d’octubre, de 9.30 h a 11.30 h, tindrà lloc al Consell Comarcal la sessió formativa "Edatisme: Estereotips i prejudicis sobre la vellesa", adreçada a docents d'escoles i instituts. L’objectiu és reflexionar sobre aquests conceptes i sobre com es pot contribuir, des de l’àmbit educatiu, a aconseguir una imatge més real d'aquesta etapa vital.
Del 7 a l'11 de novembre, s’ha promogut la Setmana "Compartim", dedicada a la sensibilització sobre l'edatisme a les escoles i els instituts de la comarca.

La Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans
Les propostes a l’entorn de la jornada “El maltractament a les persones grans” sorgeixen del treball transversal que desenvolupen les tres comissions que integren la Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans. Són la Comissió de Suport a Casos Complexos de Maltractament a la Gent Gran, que assessora i acompanya els professionals que treballen en casos de maltractaments a les persones grans i que, per la complexitat de la situació, requereixen d’un suport; la Comissió de Sensibilització i Formació, dedicada a fer una tasca intergeneracional de prevenció a partir del paper clau dels centres educatius, a incidir contra l’edatisme i a apoderar les persones grans sobre els seus drets; i la Comissió de Residències i Centres de Dia, centrada a reflexionar sobre les mesures preses en aquests centres durant la pandèmia i a elaborar propostes de millora, sobretot tenint en compte l’atenció centrada en la persona, l’ètica i el bon tracte.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.