ELPORT.png

Carta de Serveis

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha aprovat declarar com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el paisatge cultural megalític dels municipis de La Jonquera, Agullana, Capmany i Cantallops. Aquesta declaració respon a una necessitat de protegir aquest patrimoni històric i paisatgístic de gran rellevància i únic a Catalunya.


Precisament, la quantitat de patrimoni megalític, la diversitat de monuments i el bon estat de conservació i coneixement fan que esdevingui un dels territoris on millor s’explica el període megalític al territori català.
El territori que esdevindrà protegit per la declaració va des dels boscos de Canadal de l’Albera al nord, la riera de la Verneda i la serra dels Estanys a l’est, el puig de Serrallobera al sud-est, el nucli urbà de Capmany al sud, i la N-II, el riu Llobregat d’Empordà i el nucli de La Jonquera a l’oest. Tot plegat conforma 1.559,13Ha de superfície i inclou un total de 24 elements a protegir.


Molts d’aquests elements megalítics que conformen aquesta zona han estat estudiats, excavats i restaurats, i la majoria estan inclosos a l’inventari del patrimoni cultural de la Generalitat. A més, tota la zona està ben senyalitzada i guiada a través de diversos itineraris de senderisme que conflueixen (Itinerànnia, la Ruta Pirinexus o l’itinerari dels estanys, entre d’altres), fet que genera també un rellevat interès social.


El vicepresident primer i conseller comarcal de Cultura, Josep Maria Bernils, explica que “el procés per a la declaració del BCIL de tot aquest patrimoni megalític ha estat laboriós, administrativament parlant, per la complexitat del volum de propietaris afectats”. “Allò que va motivar aquesta declaració són les sol·licituds d’instal·lacions d’energia eòlica que es va començar a projectar a la zona de l’Albera. Aquest fet va alertar els ajuntaments i al propi Consell Comarcal i va motivar la necessitat de protegir tot aquest patrimoni”, afegeix.


El vicepresident recorda que “aquest acord va en la línia de la declaració aprovada en el darrer ple del Consell Comarcal relativa a la implementació de les energies renovables a l’Alt Empordà, que fixa uns criteris bàsics consensuats entre totes les forces polítiques i que, a més, posa la nostra institució a disposició de tots i cadascun dels municipis per assessorar-lo i donar-los el nostre suport a l’hora de prendre les decisions oportunes en relació a aquestes projectes”.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.