ELFAR.png

Carta de Serveis

El divendres 14 de juny, culmina el programa d'activitats dedicades als drets de les persones grans de l'Alt Empordà amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les Persones Grans. Es faran caminades simultànies en set municipis de la comarca, dos més que l'any passat: Figueres, Peralada, Roses, Castelló d'Empúries, Llançà, l'Escala i la Jonquera, amb el lema “Caminem pels drets de les persones grans”. I es farà la lectura d'un manifest del Consell de la Gent Gran de Catalunya amb motiu de la data commemorativa. Aquesta iniciativa, liderada per la Taula pels Drets de les Persones Grans de l'Alt Empordà, implica les administracions comarcals i també diferents agents de salut i social (el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, la Fundació Salut Empordà (FSE), l'Ajuntament de Figueres, les Àrees Bàsiques de Salut, Albera Salut, Dipsalut, el Servei Educatiu de l'Alt Empordà, el Consell d'Esports de l'Alt Empordà, col·lectius de gent gran i també el Consell de la Gent Gran de l'Alt Empordà, escoles i instituts, centres de dia i residències per a gent gran, Càritas, Creu Roja i els ajuntaments participants, entre altres).

En totes les poblacions, l'hora de trobada és la mateixa, les 9 del matí, i s'han dissenyat diferents itineraris adaptats per a persones de totes les edats. Les caminades es complementen amb activitats relacionades amb l'esport i la salut física.

Les setmanes prèvies a les caminades, la ciutadania de l'Alt Empordà ja es mobilitza més enllà d'aquests set municipis per treballar en els preparatius. A Vilamalla, Maçanet de Cabrenys, Sant Climent Sescebes, Llançà, Peralada, Roses, l'Escala, la Jonquera i Castelló d'Empúries, aquests dies, s'han organitzat grups de persones per brodar cartells i pancartes, de punt i de ganxet, amb missatges a favor dels drets de les persones grans, que s'exhibiran el 14 de juny a la comarca. També s'han fet xerrades i tallers sobre l'edatisme com a actes de sensibilització previs a les caminades, als instituts Alexandre Deulofeu, Ramon Muntaner i Narcís Monturiol, de Figueres, i Cap Norfeu i Centre Escolar Empordà, de Roses.

“Caminem pels drets de les persones grans” tancarà uns mesos d'intensa activitat, promoguda per la Taula pels Drets de les Persones Grans. En l'agenda d'esdeveniments, hi ha prevista, una sessió formativa per tècnics d'esports, per al 10 de juny, i dos dies després, el dia 12, se celebrarà el plenari anual de la Taula pels Drets de les Persones Grans de l'Alt Empordà. S'hi analitzaran totes les activitats que s'han organitzat i es parlarà sobre el treball que han dut a terme les diferents comissions de la taula aquest darrer any: la Comissió de Suport a Casos Complexos de Maltractaments a les Persones Grans, la Comissió de Sensibilització Comunitària i la Comissió de Centres i Serveis Socials i Sanitaris. Amb motiu del plenari, també s'ha promogut una conferència a càrrec de Susana Eva Martínez, autora i intèrpret d'«El llegat», una obra de teatre científic que l'any passat va recórrer diferents escenaris de l'Alt Empordà i que convida l'espectador a reflexionar sobre l'envelliment i la vellesa, tant la nostra com la de les altres persones.

Activitats intergeneracionals

Pel que fa a les propostes que ha desenvolupat la Taula pels Drets de les Persones Grans de l'Alt Empordà aquests mesos, l'acte central va tenir lloc el 20 d'octubre del 2023 a l'Auditori dels Caputxins de Figueres, amb la 3a Jornada “Els drets de les persones grans: bon tracte, envelliment amb sentit i atenció integral”. Hi va haver un total de 330 persones inscrites (200 presencialment i la resta, en línia) i va constar de quatre blocs temàtics a càrrec d'especialistes de reconegut prestigi nacional i internacional.

D'altra banda, la Setmana "Compartim", dedicada a la sensibilització sobre l'edatisme i els drets de les persones grans a les escoles i els instituts de la comarca, va comptar, en la seva segona edició, amb la participació de 3.400 alumnes de 29 escoles, 1.100 alumnes de 6 instituts i 130 persones grans. Amb activitats que s'han portat a terme durant tot el curs. Les propostes que es realitzen tenen per objectiu incidir en oferir una mirada més realista i diversa de les persones grans i de l'envelliment, així com de sensibilització sobre el bon tracte. Entre les moltes activitats intergeneracionals que es van fer, una de les novetats va ser l'obra «@GRANSinfluencers», de la Bel Contes, amb la col·laboració dels alumnes de l'Institut Ramon Muntaner. S'han portat a escena un total de 39 espectacles, amb una participació de més de 1.750 alumnes de Cicle Mitjà i Cicle Superior. Aquest muntatge està basat en contes i històries de persones grans, que ajuden a fer una reflexió a l'entorn de situacions que sovint poden ser conflictives. A la vegada, intenten inspirar una visió resolutiva positiva, possible i creïble, tot generant un pont de saviesa que es transmet de grans a petits i de respecte dels petits cap als grans.

La Setmana “Compartim” també va portar a 18 escoles l'activitat “Ballem amb la música d'ara i d'abans”, amb la implicació directa de més de 700 alumnes i persones grans. En aquest cas, la música i el ball van ser el punt de trobada intergeneracional. A això, cal sumar-hi també la decoració dels centres decoratius amb cartells i pancartes, les xerrades i les tertúlies, les sessions titulades “Contes per fer-se gran” i els jocs de taula. A Secundària, també va tenir una molt bona acollida la xerrada sobre edatisme en què es plantejava la següent pregunta: “L'edat condiciona com ens tracten?” i en què els adolescents van poder reflexionar sobre els prejudicis que existeixen a l'entorn de l'edat.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ràtio: 5 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles actives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.