ELFAR.png

Carta de Serveis

El passat divendres 14 de juny més de 4.000 persones es van aplegar en diversos municipis per reivindicar els Drets de les Persones Grans amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l'Abús i el Maltractament a les persones grans, que es commemora el 15 de juny
Durant la jornada festiva i reivindicativa, coordinada des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà amb la col·laboració dels municipis participants, més de 4000 persones de totes les edats es van aplegar a Figueres, Peralada, Llançà, Roses, La Jonquera, Castelló d’Empúries i L’Escala per fer un recorregut caminant i llegir el manifest elaborat per el Consell de la gent gran de Catalunya i per la Taula comarcal de drets per a les persones grans.
Manifest:
La vida transcorre per diverses etapes: infància, joventut, edat adulta i vellesa. Tothom que completi el cicle vital serà gran algun dia. Una societat justa i cohesionada ha de ser solidària i garantir a tothom el suport necessari per superar els moments de vulnerabilitat en qualsevol etapa de la vida, també en la vellesa.
El maltractament a la gent gran és una violació dels drets humans que sovint passa desapercebuda i se silencia. Per aquesta raó, fem una crida a la societat i a les institucions perquè actuïn i posin fi a aquest problema.
El maltractament a les persones grans es manifesta de maneres diferents, des de la violència física i emocional fins a la negligència i l’explotació financera. Les dones grans són les que més reben aquest tipus de maltractament pel fet de ser dones i de ser grans.
El maltractament no només roba la dignitat i l’autonomia a qui el pateix, sinó que també erosiona els fonaments de la nostra societat. Cap maltractament no és justificable ni tolerable.
Tots nosaltres, ens alcem contra aquesta injustícia i reconeixem que el maltractament a la gent gran és un problema global que requereix una resposta col·lectiva urgent.
Cal treballar en la defensa dels drets i la dignitat de les persones grans.
No respectar els drets és una forma de maltractament
Cal educar la societat perquè detecti els signes de maltractament i promoure polítiques i pràctiques que garanteixin la protecció i el respecte dels drets de les persones en totes les etapes de la vida.
Les persones grans hem de poder viure amb dignitat i seguretat, lliures de qualsevol explotació econòmica i maltractament físic o psíquic, i rebre un tractament digne sense discriminació per raó d’edat, gènere, ètnia, discapacitat, situació econòmica o altra condició
Per això exigim:
a. Dignitat i respecte:
Tothom, independentment de l’edat, té dret a viure amb dignitat i respecte.
Tothom té dret a decidir com vol viure.
b. Reconeixement i sensibilització:
Instem les administracions públiques a reconèixer el maltractament a les persones grans com un problema de drets humans i a augmentar la sensibilització sobre aquesta qüestió. Només amb la consciència pública i el reconeixement del problema podrem abordar-lo adequadament.
c. Prevenció:
Demanem més programes de prevenció per erradicar el maltractament a la gent gran a tots els nivells, incloent-hi la identificació precoç, protocols d’actuació i la promoció dels drets i el benestar de les persones grans.
En aquest Dia Mundial, alcem la nostra veu en defensa dels drets de la gent gran.
Volem un món en què tothom, independentment de l’edat, pugui viure amb dignitat, respecte i seguretat.
Junts podem posar fi al maltractament de les persones grans i construir un futur més just i solidari per a tothom.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.