El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha incorporat recentment la figura de tècnica d'equitat en els treballs, creada amb el suport del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat. Aquesta iniciativa forma part de la Xarxa de professionals d'equitat en els treballs, que té com a objectiu promoure la igualtat de gènere en l'àmbit laboral i combatre qualsevol forma de desigualtat i discriminació.
La tècnica d'equitat en els treballs té com a funció principal promoure el desplegament de la normativa de gènere, acompanyant empreses, entitats i ens del sector públic en la implementació de plans d’igualtat, auditories salarials, registres salarials i valoracions de llocs de treball amb perspectiva de gènere. També s’encarregarà d’impulsar accions per avançar en la reorganització social dels usos i el dret al temps i el foment de la corresponsabilitat.
"Amb aquesta figura, fem un pas endavant per eliminar la bretxa salarial i garantir l'equitat en l'accés al món laboral" ha declarat el conseller responsable de Promoció Econòmica, Joan Cano. "És essencial treballar de la mà dels municipis i les empreses del territori per construir una societat més justa i igualitària".
La tècnica també durà a terme actuacions per visibilitzar i reconèixer dones amb trajectòries singulars en l’àmbit laboral, donant suport a iniciatives liderades per dones, especialment en sectors altament masculinitzats. A més, s’impulsarà la Xarxa Catalana pel Dret al Temps a la comarca amb la dinamització de projectes per a la corresponsabilitat i la conciliació de la vida laboral i personal.
El passat 9 de setembre es va complir el termini d’execució de la retirada dels gossos i gats que fins ara es trobaven a les instal·lacions de l’Associació d’Animals i Plantes de Figueres.
Des del moment de fer-se efectiva la decisió de rescindir el contracte amb l’entitat per incompliment reiterat del servei, els representants tècnics i polítics del Consell Comarcal de l’Alt Empordà han rebut de manera reiterada atacs i amenaces per part del president de la protectora.
La resolució administrativa i el trasllat dels animals, que finalment es va poder dur a terme el passat divendres 27 de setembre mitjançant una ordre judicial i acompanyament de mossos d’esquadra, després de la negativa a accedir a les instal·lacions el 9 i 10 de setembre, va resultar en una nova situació intolerable cap a la vicepresidenta i consellera de Medi Ambient, Anna Palet i cap al personal tècnic del Consell Comarcal, que no ha cessat durant els dies posteriors.
Per aquest motiu, el govern del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i els grups polítics que conformen la institució (Junts, Esquerra Republicana, PSC, Tots x l’Empordà, CUP i Vox) expressen el seu suport a la vicepresidenta, Anna Palet i als tècnics del Consell Comarcal, i rebutgen de manera contundent qualsevol expressió que tingui per objectiu difamar i menysprear la tasca dels polítics i professionals que en formen part, i adoptaran les mesures legals necessàries.
L’Agència Comarcal de l’Energia i el Clima (ACEC) del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, per tercer any consecutiu, ha compensat el CO2 que va generar durant el 2023 gràcies al projecte SendeCO2.
Aquesta acció s’emmarca dins la iniciativa de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, anomenada «Programa voluntari de compensació de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle». L’ACEC s’ha adherit un any més a aquesta proposta, que requereix informar sobre el valor de la petjada de carboni, estimant la quantitat d’emissions emeses a través de desplaçaments dels tècnics, ús de materials electrònic i consums elèctrics durant les jornades laborals.
L’objectiu del projecte és donar suport a iniciatives locals impulsades per organitzacions que duen a terme tasques socials i de preservació del Medi Ambient a Catalunya.
Algunes de les iniciatives que es beneficiaran del programa de compensació són entitats socials, com la Fundació Autisme Mas Casadevall, Banc dels Aliments, Sostre Cívic o Nutrició sense fronteres, entre d’altres.
La petjada de carboni generada per l’ACEC durant el 2023 va ser de de 7 tones de CO2 equivalent a 8 crèdits de GEH (Gasos d’Efecte Hivernacle)
Per a més informació: https://www.youtube.com/watch?v=h5sZl_IMwjE