Ja s’han publicat les bases de la convocatòria d’ajuts Leader per aquesta anualitat. El Consell Comarcal de l’Alt Empordà acull una de les dues seus de l’ADRINOC, que dona suport i assessorament a totes aquelles empreses i persones emprenedores que es vulguin acollir al programa d’ajuts Leader per crear, millorar i/o ampliar els seus negocis ubicats en qualsevol dels 75 municipis rurals de les comarques de l’Alt Empordà, la Garrotxa, Osona, el Pla de l’Estany, la Selva i el Gironès adherits a l’entitat.
Figueres ja ha acollit una sessió informativa sobre els ajuts i encara en resta una altra tindrà lloc el dimecres 11 de desembre a les 10 hores a la Sala de Plens del Consell Comarcal de la Garrotxa (Av. Onze de setembre, 22 d’Olot).
Enguany hi ha una dotació prevista per a les empreses o persones emprenedores de l’àmbit territorial d’ADRINOC de 668.642 euros que fomentaran una inversió aproximada d’uns 2MEUR en el territori.
A l’Alt Empordà hi ha un total de 39 municipis que poden acollir projectes susceptibles de demanar un ajut Leader, mentre que a la Garrotxa n’hi ha 21, Osona 6, la Selva 5, Gironès 3 i Pla de l’Estany 1. Es tracta d’uns ajuts destinats a diversificar i promoure l’economia en zones rurals que permeten obtenir fins a un 40% de subvenció a fons perdut per millorar o crear activitats econòmiques en els municipis. Aquests ajuts són convocats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i cofinançats amb fons europeus FEADER, que es promouen i gestionen a través de Grups d’Acció Local, com és el cas de l’Associació ADRINOC.
Projectes subvencionables
Es poden acollir a la convocatòria tant projectes de caràcter privat com públic. Pel que fa a la línia d’ajuts per privats es contemplen accions subvencionables com la creació, ampliació o millora d’empreses no agroalimentàries, en el cas de les empreses agroalimentàries el projecte ha de ser inferior als 250.000 euros.
Es fomenten projectes d’inversió que creïn ocupació, que diversifiquin el teixit productes de l’àmbit territorial, que estiguin promoguts per joves i que minimitzin el canvi climàtic d’acord amb els objectius estratègics, recollits en l’Estratègia de Desenvolupament Local d’ADRINOC 2014-2020, elaborada el 2015 mitjançant un procés obert, participatiu i consensuat amb la ciutadania, les organitzacions i les entitats del territori.
El percentatge màxim de l’ajut anirà entre un 25% i un 40% de la inversió amb un topall de 100.000 euros per projecte i un màxim de 200.000 euros d’inversió subvencionada en tres anys.
L’ADRINOC ha definit un sistema de priorització i uns criteris de valoració que permeten establir un sistema per tal d’adjudicar un percentatge d’ajut a cada projecte. Tot i que hi ha dues línies d’ajuts per a públics i privats, es prioritzaran els projectes dels privats alhora que es valora més positivament les inversions de microempreses o petites empreses per davant de corporacions mitjanes.
Aquest dimarts 3 de desembre s'ha realitzat una nova edició de la Taula de Formació i Ocupació Juvenil que impulsa l'Oficina Jove. La trobada ha tingut lloc a la seu del Consell Comarcal i han participat gairebé unes quaranta persones, tots relacionats d'una manera o l'altra amb el jovent (educadors socials, tècnics de joventut, dinamitzadors o inseridors laborals).
La jornada ha estat fonamentada en dues dinàmiques participatives, per generar debat i treure algunes conclusions entorn de les necessitats formatives i d'ocupabilitat dels joves de la comarca. Aquesta iniciativa va néixer promoguda pel Consell Comarcal per donar eines i escoltar les necessitats d'aquells que treballen en contacte directe amb els joves.
La taula vol fer front a la realitat que viu el jovent de la comarca; les dades de l'atur juvenil i les del fracàs i abandonament prematur de l'escola encoratgen a seguir convocant aquest tipus de jornades amb l'objectiu de millorar la formació i l'ocupació juvenil tot creant itineraris de transició entre el món educatiu i el treball.
La primera de les dinàmiques ha anat a càrrec de les tècniques del Servei de Treball Jove Bea Prado i Maria Aguilar. S'han format quatre grups que han treballat per concretar els reptes comarcals, quant a la formació i l'ocupació. Com a punt d'inici s'han donat algunes de les necessitats i mancances que es van fer evidents a la darrera edició de la taula.
Per intentar donar de resposta a tots aquests reptes comarcals s'ha creat una segona dinàmica impulsada per la formadora i emprenedora Maria Batet.
L’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha celebrat els 30 anys de vida del servei. El castell de Sant Ferran de Figueres ha acollit, aquest divendres 29, una jornada per celebrar l’efemèride, però també per posar a debat els reptes de futur que té la comarca en l’àmbit dels serveis socials.
La presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, ha donat la benvinguda als assistents agraint l’esforç dels setanta treballadors de l’àrea i de la xarxa d’entitats i agents del tercer sector que col·laboren en la gestió de serveis i programes comarcals. Martínez ha fet èmfasi en la complexitat que es dona a la comarca i els esforços que s’aboquen per construir una “societat justa, equitativa i amb oportunitats”.
També ha explicat que “la situació de crisi econòmica i social que afecta el país des de fa més de deu anys ha generat en moltes persones i famílies de la comarca una major situació de vulnerabilitat” i, per tant, necessiten “una major necessitat d'atenció social”.
La Directora General de Serveis Socials del Departament Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Benedí ha valorat la importància de les administracions locals: “Hem de garantir que no queda ningú enrere, el servei català de serveis socials ens ha d’atendre a totes i el paper dels serveis locals és essencial”. L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, també ha remarcat la complexitat de la comarca posant l’accent en la necessitat de treballar de manera coordinada i amb una estratègia comuna”.
Conferència i taula rodona
L’arquitecta, urbanista i activista social, Itziar González, ha realitzat una conferència sota el títol “Reivindicació de la condició d'espai llindar per als Serveis Socials”. En la seva ponència, González ha defensat el rol de la ciutadania com a motor i que les administracions s’han d’obrir: “la gent no sap que passa a dins les administracions, hem de fer que entri la llum del sol a l’administració pública i la manera de fer-ho és que empatitzin”.
També ha destacat que “per fer política, cal conèixer la realitat” i que els treballadors de benestar són els que la coneixen més, doncs la viuen dia a dia. En definitiva, ha explicat que s’ha d’empoderar la societat i que els treballadors dels serveis socials hi siguin per escoltar. En aquest context l’administració pública ha d’acompanyar i donar suport a aquests treballadors.
També en aquest sentit ha dit que “la política ha de treure el millor de la ciutadania, que ha de ser empàtica, més positiva i menys victimista; necessitem responsabilitat ciutadana”.
L’acte ha prosseguit amb una taula rodona amb la Directora General de Serveis Socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Benedí; l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, l’alcalde de l’Escala i conseller comarcal, Víctor Puga; el gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, i la directora tècnica de l’àrea de Benestar Social del Consell Comarcal, Rosa Guixé. La presidenta del Consell Comarcal Sònia Martínez ha fet tancat la taula fent-ne les conclusions.
Distincions al compromís social a l’Alt Empordà
Aquest acte d’aniversari ha acabat amb l’entrega d’un seguit de guardons amb l’objectiu de reconèixer la tasca de persones i entitats en el món social. El premi, obra de la ceramista i artista Núria Surribas, de Colera, simbolitza l’acompanyament i el recolliment, la vivència de sentir-se escoltat.
La presidenta Sònia Martínez ha entregat el guardó a Josep Fernández que ha estat lligat a l’ensenyament com a mestre, director i com a adjunt al director dels serveis territorials del departament d’ensenyament a Girona. Durant dinou anys ha estat president de la Fundació Altem i de l’any 1991 al 1999 va ser conseller delegat de l’àrea de Benestar al Consell Comarcal.
L’alcaldessa Agnès Lladó ha entregat el segon dels guardons al projecte socieducatiu Ksameu - Fundació Sant Vicenç de Paül. Ksameu emmarca la seva acció en l’atenció als i les adolescents i joves de Figueres centrant l’atenció en l’acompanyament personal, en la construcció del seu projecte vital i comunitari, generant un espai on cada persona se senti com a casa seva. La distinció reconeix la feina feta per l’equip Ksameu des de la seva creació; el seu compromís i treball amb la Taula d’Inclusió de la comarca i els projectes en curs per treballar amb joves d’altres municipis de la comarca.
La directora general Meritxell Benedí ha guardonat a Carles Solà per la seva trajectòria professional compromesa amb el periodisme audiovisual de qualitat i la comunicació respectuosa amb la diversitat intercultural.
Un dels moments més especials s’ha viscut amb el lliurament del premi als professionals de l’àmbit social. Tot un seguit de pioneres dels serveis socials bàsics de la comarca i de Figueres han rebut el premi de mans de Rosa Guixé. Neus Ordoñez, Assun Pagès, Mercè Pla, Rosanna Rigau, Sònia Torrent, Imma Arrufat, Olga Campalans i Anna Ruiz han pujat a l’escenari amb tots els assistents aplaudint, en reconeixement a la tasca professional que han desenvolupat en els seus respectius serveis socials.