ELFAR.png

Carta de Serveis

Enguany, la Institució de les Lletres Catalanes amb la col·laboració de diverses institucions i entitats, commemoren el centenari del naixement de l’escriptora i poeta altempordanesa Montserrat Vayreda (Lladó 1924-Figueres 2006), que va dedicar gran part de la seva vida a l’observació del paisatge i a l’estudi dels personatges i dels costums de la comarca, per plasmar-ho posteriorment a les seves obres i publicacions. Per la seva dedicació al país i a la cultura catalana va rebre nombrosos guardons i reconeixements públics. Una de les seves obres més destacades va ser “Els pobles de l’Empordà”, escrita entre 1978 i 1990 on relata amb una prosa característica els paisatges i racons de tot el nostre territori, tant l’Alt com el Baix Empordà.
Amb motiu d’aquesta efemèride el Consell Comarcal, es suma a les accions commemoratives d’aquest any que inclouen, entre altres activitats, una marató literària de lectura durant la Diada de Sant Jordi, una sortida guiada a l’entorn dels paisatges de Vayreda al Far d’Empordà, la integració dels poemes de Montserrat Vayreda als miradors de paisatge de l’Alt Empordà i la donació dels documents d’estudi de la poetessa als ajuntaments.
El vicepresident del Consell Comarcal i conseller delegat de Cultura Josep Maria Bernils, destaca que “Montserrat Vayreda és un referent de la cultura per al país i la comarca. Amb la voluntat de mantenir viu el seu llegat literari, des del Consell Comarcal ens sumem a la commemoració del seu centenari fent partícip a tota la comarca en aquestes dues iniciatives que hem preparat. Vayreda va ser l’autora que segurament més va escriure sobre tots i cadascun dels pobles de casa nostra, tant en poesia com en prosa. Per això aquesta efemèride és necessària per a possar-la novament en valor i fer-la conèixer a les noves generacions i a nous públics.”
La marató literària, acte central d’aquesta programació, tindrà lloc el dimarts 23 d’abril a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Empordà entre les 12h i les 14h. Els participants faran lectura d’un dels municipis que apareixen al llibre “Els pobles de l’Empordà”, traçant un recorregut poètic pels 68 pobles de la comarca, des d’Agullana fins a Vilaür.

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha organitzat les primeres Jornades del Paisatge de l’Alt Empordà, que tenen lloc en diferents espais de la comarca fins al dia 15 d’abril, amb la jornada final a Capmany, on es celebrarà el  Consell d’Alcaldies.

Aquestes jornades sorgeixen de la voluntat de donar a conèixer i dinamitzar els espais d’interpretació del paisatge ja existents a la comarca, com el d’El Far d’Empordà o Capmany, i de difondre i promoure accions de sensibilització envers el nostre entorn. Les línies d’actuació d’aquestes jornades es centren en quatre eixos que es materialitzen amb activitats educatives, culturals i de lleure:

  • La diagnosi del paisatge submarí urbà de la comarca i els seus impactes, centrant l’estudi en cinc platges del litoral amb una exposició fotogràfica itinerant que s’inaugurarà a la Casa Marly de Llançà el dijous 12 d’abril.
  • Ampliació de miradors de paisatge de l’Alt Empordà amb propostes de rutes guiades el dissabte 13 d’abril a la zona de la Garriga d’Empordà i el paisatge de la pedra seca i el diumenge 14 d’abril a l’entorn d’El Far d’Empordà i el paisatge poètic de Montserrat Vayreda.
  • Implementació del projecte pedagògic «Camins de natura, paisatge i aprenentatge» enfocat a diferents nivells educatius per a entendre i conèixer el paisatge de la comarcal, amb visites escolars al Centre d’Interpretació del Paisatge d’El Far.
  • Dinamització del Centre d’Interpretació del Paisatge d’El Far d’Empordà i promoció dels espais paisatgístics i de les possibilitats que aquests ofereixen als municipis, amb una jornada per a representants municipals el dijous 11 d’abril.

La consellera comarcal de Medi Ambient explica que “aquestes primeres jornades del paisatge ens han de servir per iniciar un projecte d’abast més ampli que ens ajudi a teixir llaços entre municipis a l’hora de difondre la riquesa del nostre paisatge i sensibilitzar a la població sobre la importància de mantenir-lo i preservar-lo.” Sobre la diversitat d’activitats la consellera destaca que “és molt important que ens enfoquem en diferents tipus de paisatges així com en diferents públics, per tal que ja des de ben petits els nens i nenes coneguin i respectin l’entorn i que com a adults gaudim de la riquesa cultural, patrimonial i paisatgística de l’Alt Empordà.”

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives

Amb motiu del Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores, l’Oficina de Con-sum del Consell Comarcal ha presentat la seva memòria anual, on es recullen les aten-cions realitzades per aquest servei a tota la comarca.
El Consell Comarcal de l'Alt Empordà té subscrit un conveni amb l’Agència Catalana
del Consum de la Generalitat de Catalunya de coordinació d’actuacions per al desenvolupament de la delegació de competències en matèria de consum.
D'altra banda, el Consell Comarcal també té subscrit un conveni amb l'Ajuntament de Figueres de gestió per a la realització de determinades actuacions en matèria de consum. Precisament la capital de la comarca és la que acumula més atencions a usuaris i usuàries, amb 700 persones ateses durant el 2023, suposant així el 40,96% del total de consultes registrades. La segueixen Roses amb 146 atencions (8,54%) i Castelló d’Empúries amb 92 (5,38%). La tasca d'informació i assessorament a les persones con-sumidores i usuàries de la comarca es porta a terme mitjançant l'Oficina d'Informació al Consumidor de l'Alt Empordà tant de manera presencial com telemàtica.

Durant l’any 2023 l’Oficina va atendre 1180 consultes i va rebre 466 reclamacions que van donar lloc a la gestió de 358 mediacions. També s'han tramitat 48 denúncies per possible infracció administrativa, així com 15 queixes a empreses.
El vicepresident i conseller delegat de Consum, Josep Maria Bernils, ha valorat les dades recollides durant el darrer any: “El nombre de persones ateses durant el 2023 ens de-mostra que aquest és un servei que cal seguir prestant i pel qual continuarem apostant des del Consell Comarcal. La nostra voluntat és que tots aquells ciutadans de la co-marca que es trobin en situació de vulnerabilitat respecte els seus drets com a consu-midors, disposin d’un espai de referència, assessorament i mediació.”

Pel que fa a les reclamacions encapçalen el recompte aquelles que estan relacionades amb els subministraments bàsics. En aquest apartat s'inclouen els conflictes relacionats amb el subministrament elèctric, subministrament de gas, subministrament d'ai-gua, la facturació d’aquests serveis, els serveis de manteniment associats a aquests i la seva contractació, amb un total de 21,89% de les reclamacions tramitades.
Aquest 2023 es manté la tendència dels darrers anys en què les reclamacions dels subministraments bàsics han estat les més nombroses, passant al davant de les relacionades amb el sector de les telecomunicacions, el sector que tradicionalment havia acumulat el major nombre de reclamacions.

Pel que fa a les consultes, s’ha detectat un augment dels dubtes relacionats amb les compres per internet. Aquest tipus de compres són contractes subscrits a distància en els quals la llei estableix una protecció específica per a les persones consumidores. La mediació és un altre dels serveis prestats des de l’Oficina i consisteix un procés volunta-ri de resolució extrajudicial de conflictes mitjançant el qual les persones consumidores i els empresaris o empresàries promouen l'obtenció d'una solució consensuada a un conflicte, amb la intervenció d'una persona mediadora formada en mediació que actua de manera imparcial, experta i neutral. En el decurs de l'any 2023 s'han tramitat 358 mediacions de consum amb les empreses reclamades, gràcies a les mediacions realitzades per aquesta oficina s’ha aconseguit ajudar a les persones consumidores de la comarca a recuperar més de 50.000€.

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
logo_nou_2_colors.png
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.