caenfrdees
GARRIGAS.png

Carta de Serveis

La Taula de Salut Comunitària de Sant Pere Pescador, endegada pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà, l’Ajuntament del municipi i l’ABS l’Escala, es va reunir el passat divendres 30 d’abril per primera vegada, de forma telemàtica, amb diferents agents relacionats amb la salut. La iniciativa es va començar a gestar abans de la pandèmia de la Covid-19 amb les reunions setmanals que duen a terme professionals del consistori, l’àrea d’acció comunitària del CCAE i el consultori local del municipi. Amb la constitució d’aquesta taula es vol formalitzar tota aquesta feina, a la vegada que la primera reunió va servir per exposar els principals resultats en l’àmbit de la salut del diagnòstic realitzat pels tècnics comunitaris.

L’objectiu d’aquesta taula és identificar les necessitats i fortaleses de la comunitat i així poder engegar o potenciar actuacions que reverteixin en la millora de la salut de la població. I garanteix tenir un espai de debat i abordatge a partir de la identificació de diferents problemàtiques afecten el municipi. Cal tenir en compte que els efectes de l’aïllament i les restriccions de la pandèmia han fet encara més necessari un òrgan com aquest.

El conseller comarcal delegat de Benestar Social, Àlex Hernández, explica que iniciatives com aquesta «són molt importants perquè adapten, encara més, l’atenció social a les necessitats de cada municipi. Els usuaris i agents importants del municipi participen activament dels projectes».

Per la seva banda, la directora de l’ABS l’Escala, Marta Pedrerol, concreta que “serà un espai de debat multidisciplinari de situacions i problemes que tenen un abordatge totalment transversal, que es poden identificar a través del sistema de salut i que poden repercutir en l’estat de salut de la persona”.

Han participat de la sessió els tècnics i tècniques comunitàries que treballen a Sant Pere Pescador, el metge Enric Pous, del consultori local de Sant Pere Pescador –de l’Àrea Bàsica de Salut de l’Escala–, així com professionals de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Dipsalut, els centres educatius (escola Llagut i Centre Escolar Empordà), l’Àrea de Benestar i l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat del Consell Comarcal. També va comptar amb la presència d’empresaris del territori.

Un cop presentada aquesta primera diagnosi, la Taula funcionarà a partir del grup motor format per la unitat bàsica assistencial del consultori local de Sant Pere (el metge Enric Pous, la infermera Gemma Llombart i l’administrativa Anna Sánchez), la regidora de Benestar, Salut i Gent Gran de l’Ajuntament de Sant Pere Pescador, Esperança Font, i l'equip d'acció comunitària del Consell Comarcal, el qual treballa el municipi.

A les reunions periòdiques que han anat fent, ja han tractat les necessitats detectades a Sant Pere, com l’acollida de temporers durant la campanya d’estiu o la prevenció de situacions d’aïllament en la gent gran a causa del confinament de la Covid-19. Paral·lelament es definiran diversos grups de treball per sectors poblacionals per facilitar la creació de només línies d’acció.

L’equip d’acció comunitària del municipi està realitzant una diagnosi fent servir tècniques quantitatives extretes d’entrevistes a diferents agents dels municipis. Aquests valors que s’organitzen en cinc àmbits ­context demogràfic, risc d’exclusió social, àmbit educatiu, àmbit laboral, habitatge, participació i associacionisme i salut­ propiciaran també una anàlisi qualitativa.

Durant la sessió també es va explicar el programa «Habiba – Dones i Salut Comunitària», per part de l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat i dinamitzat per l’associació Amunt i Crits!, que s’està duent a terme també al municipi, una experiència innovadora en salut comunitària a la comarca.

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà té oberta la sol·licitud de les beques menjador fins al pròxim 28 de maig. La sol·licitud s’ha de fer preferiblement de manera telemàtica registrant una instància genèrica amb el document de sol·licitud del web: https://www.altemporda.org/portal/cultura-i-ensenyament/ensenyament/menjador-escolar

El document especifica tota la documentació necessària. El certificat de convivència només és necessari si els demandants assenyalen expressament que el Consell Comarcal no pot revisar aquesta documentació.

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà està portant a terme un projecte de digitalització del patrimoni cultural de la comarca amb l’objectiu de fer accessibles alguns espais que acostumen a estar tancats o no són visitables.

S’està realitzant la presa d’imatges de 140 llocs patrimonials, així com l’enregistrament –amb fotografies de 360 graus– de 65 visites virtuals, 32 de les quals corresponen a esglésies propietat del Bisbat de Girona. La iniciativa també ha entrat als museus per digitalitzar en tres dimensions un total de 13 objectes que complementaran i donaran sentit a la resta d’elements interactius.

La nova plataforma digital, que es posarà en marxa l’estiu que ve juntament amb el contingut de la resta de la demarcació de Girona, també disposarà d’imatges històriques extretes d’arxius i textos literaris indexats per l'associació Espais Escrits i la Càtedra de Patrimoni literari de la Universitat de Girona.

El conseller comarcal delegat de turisme, Agustí Badosa, explica que aquest projecte dona valor la xarxa de senders, que es consolida com a producte turístic, doncs per exemple: «Si un visitant durant la seva visita a la comarca, troba una ermita tancada (de les incorporades al projecte) l’aplicatiu que s’està licitant li oferirà visitar-ne l’interior, conèixer la seva història o, fins i tot, interactuar amb models 3D que, malgrat estar dipositats en museus, estaran a disposició de la visita virtual, aportant informació d'interès»

Fa unes setmanes que l’empresa Culturània SL està digitalitzant tots els monuments amb càmeres de 360 graus i de fotogrametria. En una de les darreres sessions de digitalització, que s’ha realitzat a l’església de Sant Miquel de Ventalló, el responsable de l’empresa Joel Colomer ha explicat el procés tècnic que han dut a terme: «Per una banda hem fet la reproducció de l’interior en 360 i reproduir en format 3D tot un seguit de peces tant del Museu de l’Empordà com del Museu d’Art de Girona».

El web oferirà els continguts en quatre idiomes (català castellà anglès i francès), en suport textual i d'àudio.

Aquesta iniciativa està cofinançada per la Diputació de Girona i pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc dels projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT).

 

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
logo_nou_2_colors.png
Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús.