caenfrdees
BORRASSA.png

Carta de Serveis

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà posa en marxa un nou Servei d’Atenció Psicoterapèutica Infantil (SAPI) que pretén atendre a infants de 6 a 12 anys, provinents de Serveis Socials, l’Equip d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) o el Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE), que presenten algun tipus de malestar emocional, on l’objectiu és que, mitjançant un procés psicoterapèutic, puguin rebaixar el seu nivell de patiment i desenvolupar capacitats que reforcin la seva autoestima. El SAPI ha estat ideat per l’àrea de Benestar Social de l’ens comarcal i el du a terme una psicòloga de la mateixa àrea.

Es concep com un servei que, malgrat que la població objectiu són els infants, també atendrà als progenitors d’aquests (o les persones responsables de la seva cura), no per realitzar un procés psicoterapèutic, sinó per tal d’ajudar als progenitors a comprendre el procés psicoterapèutic pel qual passarà l’infant i entendre el malestar del seu fill o filla.

La presidenta del Consell Comarcal Sònia Martínez destaca del SAPI que és un «servei pioner, que posa el focus en una franja d’edat que tot sovint queda al marge de les iniciatives en enfocar-se a l’adolescència».
El conseller comarcal delegat de Benestar Social, Àlex Hernández, explica que «així com els adults tenim la capacitat de poder expressar el nostre malestar i posar paraules quan ens trobem davant una situació que ens afecta o identificar allò que no ens aporta benestar, els infants, senzillament expressen el malestar a través de la seva conducta». Malgrat que aquest servei va estar ideat abans de la crisi sanitària de la Covid-19, Martínez assegura que «ara més que mai és necessari un servei com aquest».

El servei es va posar en marxa el passat mes d’octubre i el desplegament inicial es completarà en arribar als deu usuaris. Els tècnics de l’àrea valoren molt positivament la posada en marxa, que ha tingut molt bona rebuda: «ens reafirma que aquest era un servei molt necessari» expliquen les tècniques dels Serveis d’Intervenció Socioeducativa que també fan èmfasi en el fet que és una iniciativa integral en tant que ofereix tractament i no només un suport o acompanyament. Per evitar que els infants s’hagin de desplaçar, el servei s’ha deslocalitzat oferint punts d’atenció repartits per tot el territori de la comarca.

El servei es desenvolupa en tres fases. En el període de diagnòstic la professional fa entrevistes amb els progenitors per entendre la demanda i la situació problemàtica, i amb l’infant per definir si el SAPI pots ser beneficiós per ell o s’ha de derivar a un altre recurs assistencial. La fase de tractament té una freqüència setmanal i una durada de fins a dos anys. L’etapa de tancament es dóna quan la simptomatologia present a l’inici del tractament ha disminuït o desaparegut i quan el focus sobre el qual s’ha centrat la intervenció ha pogut ser treballat suficientment, de manera que l’infant és més competent per fer front a les seves dificultats i presenta un menor malestar emocional.

Amb l’objectiu de fer lloc a aquesta proposta assistencial s’ha creat un circuit de derivació i tot un seguit de documentació per fer àgil el traspàs d’aquells infants que es troben en una situació emocionalment vulnerable i que necessiten l’atenció del servei. De la mateixa manera s’han fixat uns requisits per assegurar el compromís de les famílies i assegurar que el nen o nena pot realitzar tot el tractament en les condicions adequades.

El SAPI s’emmarca en el contracte programa que l’ens comarcal té signat amb la Generalitat i que es cofinança amb els ajuntaments de la comarca.

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives

Des de l’Oficina Comarcal d’Informació al Consumidor de l'Alt Empordà, de forma coordinada amb l’Agència Catalana del Consum (ACC), es fan públiques un conjunt de recomanacions i consells, adreçats a tots els consumidors en general, a tenir en compte durant la campanya de l’anomenat Black Friday que bàsicament es realitza durant aquest divendres i el proper cap de setmana.

Les principals recomanacions són les següents:

Si voleu aprofitar les ofertes que fan molts establiments durant aquests dies amb motiu de l'anomenat Black Friday, us recomanem que compreu de forma responsable i meditada i, per a no sobreendeutar-vos, controleu especialment la despesa amb targeta de crèdit i les compres finançades.

Per evitar compres impulsives i poc satisfactòries:
-Elaboreu una llista, d'acord amb el vostre pressupost, amb allò que necessiteu.
-Compareu preus en diversos establiments i desconfieu de les ofertes molt llamineres que trobeu a Internet, ja que podria tractar-se d'un engany, de productes falsificats, etc.
-Recordeu que els productes han de tenir la mateixa qualitat i garantia que tenien a preu no rebaixat.
-Reviseu que els productes mostrin tant el preu original com el rebaixat, o bé el percentatge de descompte.
-Tingueu en compte que la publicitat és vinculant, és a dir, obliga a complir tot el que s’hi anuncia.
 
Si compreu en establiments presencials, recordeu que no tenen obligació d’acceptar canvis o devolucions, sempre que el producte estigui en bon estat. Per tant, és preferible que us n’informeu abans.

Si l'establiment ofereix la possibilitat de fer canvis o devolucions, també ha d’informar de les condicions en què es podran fer: terminis, possibles excepcions, sistema de retorn dels diners (en efectiu, en un val de compra...), etc.
 
Si compreu per internet, el més important és que escolliu un comerç electrònic que sigui segur i de confiança, és a dir, que ja conegueu o del qual en tingueu alguna referència per amics, familiars, etc.

Si dubteu, feu aquestes comprovacions abans de comprar-hi:
-Busqueu l'opinió d'altres usuaris a la xarxa.
-Mireu que sigui un web mínimament acurat (sense faltes d'ortografia ni traduccions mal fetes, per exemple).
-Localitzeu les dades de contacte i una adreça física d'ubicació de l'empresa.
-Assegureu-vos que disposi d'informació suficient i clara sobre les característiques i el preus dels productes que s'hi ofereixen.
-Reviseu que s’informi correctament de les condicions: les modalitats de pagament i d’enviament disponibles, els terminis d’entrega i els sistemes de devolució.
-Comproveu si l'adreça electrònica comença per https –és un senyal de seguretat–. A més, a la part inferior del navegador hi apareixerà el dibuix d'un cadenat tancat.

 

En les compres per internet disposeu de 14 dies per retornar els productes si no n'esteu convençuts (excepte en el cas de productes fets a mida o personalitzats; aquells que es puguin deteriorar amb rapidesa, com ara menjars; els bitllets de transport aeri, les reserves d'hotel, les entrades per a espectacles...).
Penseu també que, si compreu en botigues virtuals amb seu fora de la Unió Europea i teniu cap problema, la situació serà més difícil de resoldre, ja que el grau d’inseguretat jurídica és major.
 
En tots els casos, conserveu les factures o els comprovants de compra, ja que són la vostra garantia i els necessitareu per poder reclamar.

Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives

Un any més el Consell Comarcal se suma als actes de Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència masclista i s’adhereix al manifest que proposa l’Institut Català de les Dones i que enguany es complementa amb una campanya que porta per títol: «Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes». La campanya reforça els missatges adreçats als agressors situant el focus de la solució en la seva responsabilitat i no en les dones que la pateixen. També fa referència a la no complicitat de l’entorn amb els agressors i promou l’avenç en la identificació de diferents situacions de violències masclistes.​

L'àrea de Benestar Social ha editat un vídeo sobre els micromasclismes que està penjat a les xarxes socials. Una peça per visibilitzar allò que molts han normalitzat:

https://youtu.be/IP5ng2tCVmk

L'any 2019 els Serveis bàsics d’Atenció Social també han treballat amb 137 dones en què s'ha detectat indicis de maltractament per violència de gènere, el que representa un creixement del 52% dels casos en relació amb l'any 2018. Un 34% dels casos detectats el 2019 es van derivar a algun dels recursos adscrits al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) comarcal.

La presidenta Sònia Martínez,i les conselleres Júlia Gil, Anna Palet, Etna Estrems, Vero Medina, Anna Massot i la tècnica de l'àrea Yolanda Martínez han fet la lectura del text que ha elaborat l'Institut Català de les Dones per aquest dia.

 

Adjunts:
Descarregar aquest arxiu (20201125 SIAD 25N.pdf)20201125 SIAD 25N.pdf[Manifest del Dia internacional per a l\'eliminació de la violència envers les dones ]183 kB

Ràtio: 5 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles actives
logo_nou_2_colors.png
Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús.