Per tal de contribuir a la recuperació i professionalització de l’ofici de marger com a nínxol professional, a la valorització del patrimoni de pedra seca a la Garriga d’Empordà i al desenvolupament local del territori, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà impulsa la tercera edició a Catalunya d’aquesta formació, que permetrà acreditar 12 alumnes.
Des de la seva declaració com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat l’any 2018, la tècnica constructiva de la pedra seca ha experimentat un important augment d’interès i de demanda, tant a nivell de restauració patrimonial com de noves construccions. Actualment a Catalunya es dona una mancança estructural de professionals de la construcció en pedra seca, alhora que no disposa d’una formació reglada pròpia en aquest sector.
Per aquest motiu, el curs impulsat des del Consell Comarcal permetrà als assistents, a obtenir uns coneixements i aprofundiment en la tècnica qualitativa de la pedra seca, i acreditar-se amb la certificació CQP N1 ( Certificat de qualificació professional d’intervenció en obra de pedra seca), titulació homologada a nivell europeu.
La formació, teòrica i pràctica, serà gratuïta i tindrà lloc de dilluns a divendres, del 25 d’octubre al 23 de novembre, a Avinyonet de Puigventós. Les persones interessades en el curs poden adreçar-se a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..
Aquesta acció formativa forma part del projecte PECT “Valorització del patrimoni cultural de la pedra seca a la Garriga d’Empordà: Un patrimoni viu i actiu” que, durant l’any 2023, porta a terme un seguit accions transversals de posada en valor del patrimoni i l’ofici de la pedra seca a la zona de la Garriga d’Empordà com formacions, edició de publicacions, treball amb les escoles o senyalització de rutes i elements, entre d’altres, i està cofinançat per la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i els municipis de la Garriga d’Empordà, que són Biure, Llers, Pont de Molins, Vilanant i Avinyonet de Puigventós.
Més informació:
Àrea de turisme del Consell Comarcal de l’Alt Empordà-Tel 972514431
El Pla per a la Igualtat de Gènere 2023-2027 del Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha estat promogut per l'àrea de Benestar del Consell Comarcal, donant continuïtat al treball iniciat ja fa disset anys amb el primer Pla Comarcal de promoció de les polítiques d’igualtat 2005-2007. La seva aprovació definitiva es durà a terme aquest dimarts, després de superar el període d’exposició, i serà d’aplicació immediata un cop s’hagi portat a tràmit la seva aprovació durant el plenari.
Aquest Pla per a la Igualtat de Gènere reforça amb sis objectius estratègics la transversalització de la perspectiva de gènere i la interseccionalitat en l'acció comarcal i municipal i, sobretot, determina nous objectius operatius i línies d'acció que estan orientats a promoure la igualtat d'oportunitats entre dones i homes, que hauran de ser promoguts pels serveis, programes i projectes que gestiona la pròpia àrea de Benestar.
Els principals objectius estratègics del Pla són:
- Compromís i acció comarcal per a l’equitat de gènere.
- Millorar el treball en xarxa.
- Millorar els mecanismes per prevenir, detectar i erradicar la violència masclista a la comarca.
- Empoderar les dones i els homes en situació de risc d’exclusió social.
- Promoure treball comunitari i de sensibilització per reforçar les accions orientades a l’equitat de gènere.
- Garantir el dret a la igualtat i a la no-discriminació per motius d’orientació sexual i identitat o expressió de gènere, per garantir que es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en llibertat.
El conseller comarcal de Benestar Social, Igualtat i Feminisme, Àlex Hernández ha destacat:
“Aquest nou Pla d’Igualtat pretén ser un reflex de la perspectiva de gènere a la comarca, i reconèixer aquells sectors on la bretxa social i salarial encara es fa palesa a dia d’avui. L’anàlisi i diagnòstic de la realitat i diversitat dels municipis ens permet establir els eixos d’exclusió més rellevants que actuen a la comarca, amb l’objectiu de traçar les línies d’actuació més eficients per revertir les situacions de desigualtat.”
Actualment l’àrea de Benestar del Consell Comarcal ofereix assistència tècnica a nivell de polítiques d’igualtat i dona suport als municipis de la comarca per a la correcta implementació de les mateixes.
A partir de l’aprovació, Peralada, Vila-sacra i Bàscara s’afegeixen als municipis que podran comptar amb aquest servei
El ple del mes de setembre del Consell Comarcal ha aprovat que tres nous municipis s’adhereixin al Pla de Sanejament d’Aigües. El Programa d’Actuació Comarcal que va ser aprovat en sessió plenària del Consell Comarcal de data 28 de novembre de 2017, contempla la gestió a escala comarcal del servei de sanejament en alta de les aigües residuals urbanes atesa la demanda de diversos municipis per la creació d’un servei comarcal que gestionés de forma conjunta i coordinada els diferents serveis locals del cicle de l’aigua.
Amb la seva aplicació, el consell Comarcal s’erigeix com a interlocutor directe amb l’ACA i vetlla perquè es compleixi la planificació de sanejament prevista per als propers anys, restant pressió als municipis que fins ara assumeixin aquesta gestió directament.
Durant l’anterior mandat 2019-2023 es va crear l’àrea comarcal dedicada al cicle de l’aigua, que en aquest nou mandat ha assumit el mateix president Agustí Badosa:
“En un context de canvi climàtic i sequera persistent, hem d’apostar perquè els processos de sanejament siguin cada vegada més eficients, i perquè en un horitzó proper els nous sistemes permetin que l’aigua reciclada pugui seguir un cicle de potabilització. “
En aquesta línia, i fent referència a les darreres declaracions de l’enginyer figuerenc Jordi Agustí, Badosa conclou:
“Els experts ens avisen de la importància de trobar noves modalitats de potabilització de l’aigua i de la necessitat imminent d’invertir en aquests processos de transformació de l’aigua residual en aigua de boca. Des de les institucions tenim la obligació d’avançar en aquesta direcció i actuar amb responsabilitat per frenar i revertir, en la mesura del possible, l’estat d’emergència en el qual ens trobem.”
El Pla comarcal té com a finalitat principal assumir la gestió de forma integrada i coordinada dels diferents sistemes de sanejament, que facilitaria que els sistemes tinguin una dimensió mínima per tal que l’administració responsable de la prestació dels serveis de sanejament disposi dels mitjans personals i tècnics necessaris per a poder supervisar adequadament les operacions del servei, controlar els costos, planificar i programar inversions i actuacions futures, i exercir el con-trol dels abocaments a sistemes de sanejament.