GARRIGAS.png

Carta de Serveis

Lliurament certificat càmping BassegodaSetanta-set petites empreses Leader de Catalunya i una cinquantena de cellers van rebre la setmana passada un certificat de reconeixement als seus processos d’implantació de polítiques de Responsabilitat Social i de càlcul de la petjada de CO2 en el procés d’elaboració del vi, respectivament. El conjunt d’aquestes organitzacions han participat en els projectes de cooperació catalana Gestió Sostenible Rural i Vi+Net, finançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el marc del PDR 2007-2013. L’acte, que es va celebrar al Castell del Vi de la capital del Priorat, va estar presidit pel Conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí.

De les 77 empreses catalanes, n'hi ha sis de l'Alt Empordà: càmping Bassegoda (Albanyà), trull i celler Empordàlia (Pau), carnisseria Pelai (Sant Climent Sescebes), casa de turisme rural El Pati de l'Albera (Sant Climent Sescebes), SAT Abellaires Empordanesos (Garriguella) i celler Vallbó d'en Guilla (Rabós).

Amb la certificació de la Responsabilitat Social Empresarial d’aquestes empreses, ja són un total de 281 els beneficiaris d’ajuts Leader que des de la convocatòria 2009 han acreditat la implementació de processos de millora en l’àmbit econòmic, ambiental i social de la seva activitat. Aquesta xifra, que superarà les 350 empreses a final del període, situa el projecte de cooperació Gestió Sostenible Rural, coordinat pel grup Adrinoc, com un dels programes públics de foment de la RSE a la petita i mitjana empresa més importants de l’Estat espanyol.

Gestió Sostenible Rural ha desenvolupat també múltiples accions encaminades a difondre el concepte de la Responsabilitat Social Empresarial entre els diferents agents socioeconòmics dels territoris Leader. Al llarg dels darrers cinc anys s’han organitzat més de 100 actes de sensibilització, s’han impartit diferents cursos formatius a empreses, s’han programat visites d’intercanvi empresarial i s’ha publicat diferent material divulgatiu i pedagògic. Així mateix, el projecte compte amb un observatori de la RSE al món rural, amb més de 10.000 visites l’any: www.gsrural.org, i amb una plataforma d’innovació oberta per al món rural www.smartrural.org.

 

Vi+Net i càlcul de la petjada de C02

 

 

Paral·lelament, en el marc del projecte de cooperació Vi+Net, una cinquantena de cellers de vuit DO catalanes han calculat la petjada de CO2 en el procés d’elaboració del vi. El resultat del treball ha suposat la certificació de 22 vins i l’estimació del càlcul de la petjada de CO2 en 25 vins més. El projecte també ha permès elaborar una eina de càlcul i un manual de bones pràctiques que estarà a disposició dels cellers que hi estiguin interessats.

D'aquests vins n'hi ha sis procedents de cinc cellers de la DO Empordà: Celler Arché Pagès (Sàtirs negre 2009), Celler la Vinyeta (Heus Rosat 2013), Empordàlia (Balmeta 2012 i Sinols 2013), Vallbó d'en Gullla (Edith 2013) i Agrícola de Garriguella (Gerisenca selecció 2013). El projecte ”Vi+Net”, coordinat pel Consorci Leader Priorat Baix Camp, sorgeix de la iniciativa de cooperació estatal “+Vino-CO2”, desenvolupada durant els anys 2010 a 2013.

El projecte, desenvolupat per nou grups d’acció local de tot el territori català, té com a objectiu contribuir a mitigar i reduir els gasos d’efecte hivernacle (GEH) en el sector vitivinícola. La voluntat última és la millora del medi ambient i la generació d'ocupació.

El projecte també pretén valoritzar el medi rural fomentant pràctiques que mitiguin l'emissió de gasos d'efecte hivernacle en el sector vitivinícola, i demostrar que les pràctiques tradicionals també contribueixen a reduir l'emissió d’aquests gasos. Aquesta millora mediambiental generarà un valor afegit a la producció de vi, i ajudarà a que el sector avanci en la qualificació mediambiental dels seus productes com un valor afegit que els permetrà consolidar-se en els mercats més exigents.

30 d'octubre de 2014

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
logo_nou_2_colors.png
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.