L'àrea de Protecció Civil del Consell Comarcal està redactant els plànols de delimitació per a la prevenció d'incendis de 33 municipis de l'Alt Empordà. Aquesta iniciativa sorgeix d'una demanada realitzada des del departament d'Interior de la Generalitat que es va canalitzar mitjançant una convocatòria d'ajuts d'assistència tècnica realitzada per la Diputació de Girona.
Un altre objectiu d'aquesta acció és homogeneïtzar la metodologia de treball utilitzada en la redacció dels plànols a tots els municipis de la demarcació. En aquest sentit, la Diputació de Girona ha establert els criteris tècnics mitjançant els quals es redactaran uns plànols bàsics per a cada municipi, que seran comuns a tot arreu i que permetran establir en un futur les taxes per al finançament dels treballs de neteja de les franges de protecció que són d'obligada execució.
Cal recordar que la llei de mesures de prevenció d'incendis forestals estableix l'obligatorietat de fixar unes franges de protecció a l'entorn dels nuclis urbans, de les urbanitzacions i dels habitatges aïllats de tots els municipis. La neteja de les franges de protecció dels nuclis urbans i de les urbanitzacions cedides als ajuntaments correspon executar-les al mateix municipi. Pel que fa a les edificacions aïllades i parcel·les interiors a la zona urbana que estiguin brutes, correspon realitzar les neteges als mateixos propietaris. Els ajuntaments hauran de notificar als propietaris corresponents que ho facin. La legislació preveu mesures executives per tirar endavant amb aquestes accions en considerar-les absolutament necessàries.
Els municipis que van accedir a la convocatòria de la Diputació de Girona i dels quals s'estan redactant aquest plànols són els següents: Agullana, Avinyonet de Puigventós, Biure, Cabanelles, Cabanes, Capmany, Colera, Darnius, el Port de la Selva, Espolla, la Jonquera, la Vajol, Llers, Masarac, Mollet de Peralada, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Palau-saverdera, Pau, Peralada, Pont de Molins, Pontós, Sant Climent Sescebes, la Selva de Mar, Sant Llorenç de la Muga, Sant Miquel de Fluvià, Saus-Camallera, Terrades, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Vilanant i Vilaür.
El treball tècnic que s'està realitzant inclou la preparació dels plànols amb tota la informació disponible, una entrevista amb un responsable de cada ajuntament per analitzar i contrastar aquestes dades i la redacció del plànol definitiu. Entre els anys 2008 i 2010, l'àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal ja va redactar uns primers plànols de delimitació per aquells municipis considerats d'alt risc d'incendi per la legislació vigent. Una part d'aquesta feina serveix ara de base per a l'actualització i homogeneïtzació de tota la documentació.
23 de febrer de 2015