ESPOLLA.png

Carta de Serveis

El passat dimecres 30 d’octubre, l’Agència Comarcal de l'Energia i Clima, de l’Àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, va convocar als diferents sectors socioeconòmics i ambientals de la comarca, així com a les diferents administracions gestores del territori, a la seu de l’ens comarcal. La sessió es va convocar amb l’objectiu de constituir la taula de seguiment del Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic (PACC).

Aquest òrgan és el mecanisme de control i seguiment que s’estableix en el pla amb l’objectiu de garantir-ne el compliment. La taula té la responsabilitat de fer un seguiment de l’execució del pla, mitjançant la priorització i redefinició d’accions, així com dels seus objectius alhora que avalua les accions executades. Aquest nou òrgan vol potenciar el vincle informatiu i de gestió entre els agents del territori. El conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Maria Cervera, veu el pla i la taula de seguiment com «una oportunitat per repensar com fer front al canvi climàtic» i «sensibilitzar la ciutadania d’aquest greu problema mediambiental que ja estem patint».

El Consell Comarcal va convocar a una quarantena de persones representants de diferents entitats i administracions municipals de la comarca, dels quals finalment van assistir una vintena de persones procedents de diferents ajuntaments, Parcs Naturals, Departament d’Agricultura, sector agrícola, entitats naturalistes i de la mateixa corporació comarcal.

Una representant de l’empresa Audifilm Consulting, que va elaborar la redacció del PACC, va presentar alguns dels objectius del pla i de la mateixa taula. Es va presentar la necessitat de crear una base de dades que reculli dades climàtiques i d’altres vinculades al canvi climàtic i el seu efecte. Aquesta base de dades tindrà quatre utilitats principals com són confirmar pronòstics ja definits i fer visibles els impactes del canvi climàtic, la utilització d’aquests valors per sensibilitzar a la ciutadania i els agents territorials, l’intercanvi d’informació entre tècnics i l’elaboració de resums i informes.

En el marc d’aquest projecte, s’habilitarà un portal web que servirà per compartir dades, informació i documentació, alhora que també servirà com a eina de difusió de totes les accions que es desenvolupin a l’empar del pla. Un cop estigui a punt el portal començarà la recopilació de dades i la tasca d’anàlisi d’aquestes. Per poder ponderar les dades de forma correcta s’ha creat una xarxa de deu punts d’observació; enclavaments que seran un referent a l’hora de fer anàlisi i detecció dels canvis.

La importància del pla

El PACC s’ha redactat rere la necessitat d’articular com el territori ha de fer front al canvi climàtic i als impactes que pugui generar. Així doncs, el document es centra en tot un seguir de mesures per minorar els efectes d’aquest nou paradigma i establir com els diversos sectors socioeconòmics com l’agricultura, el turisme, l’energia, la gestió forestal, protecció civil, la gestió de l’aigua, la salut i la pesca poden fer front als canvis dels sistemes naturals i físics.

Les conseqüències més immediates d’aquest canvi climàtic, són l’increment de les temperatures, períodes de sequera més llargs i freqüents, precipitacions extremes, el desgel dels pols i l’augment del nivell del mar que de ben segur tindran afectacions a petita escala. Els seus efectes més immediats en l’àmbit comarcal són: pèrdua de biodiversitat, expansió de plagues (mosquit tigre, vespa asiàtica, caragol poma, etc.) amb afectació a l’agricultura i a la salut, major perill de transmissió de malalties, augment de l’escassetat d’aigua i en conseqüència perill d’abastament d’aigua potable als municipis, augment del nivell del mar que provoca salinització d’aigües subterrànies i les fa impracticables pel reg, degradació d’hàbitats, etc.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
logo_nou_2_colors.png
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.