ESPOLLA.png

Carta de Serveis

Els consells comarcals de l'Alt i el Baix Empordà, amb el suport de l'associació Empordà Turisme i la Comissió Turística del Baix Empordà i la participació de diversos ajuntaments, han programat un total de 45 propostes de visites guiades als espais medievals de les dues comarques i que s'ofereixen al llarg dels mesos d'estiu i fins ben entrada la tardor. Aquesta iniciativa es durà a terme per 6è any consecutiu i té com a objectiu fer valdre el ric patrimoni medieval de l'Empordà entre les persones que hi viuen i que el visiten. L'any passat, entre el 2 de juny i el 24 de novembre es varen organitzar 55 visites que varen interessar a 1.186 persones.

En concret, el calendari ofereix 26 visites guiades a l'Alt Empordà i 19 al Baix Empordà amb l'objectiu que els turistes i el públic en general tinguin la possibilitat de conèixer la zona, incloent-hi aquells entorns que sovint no disposen de visites guiades convencionals o que tenen un accés complicat. En l'organització de les visites hi han participat 39 ajuntaments, els patronats de la Mare de Déu del Mont, i el departament de Cultura de la Generalitat a través de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural.

Enguany, arrel de la pandèmia del coronavirus, el calendari s'ha desplaçat un mes, de manera que es desenvoluparà en caps de setmana, entre el dia 11 de juliol i el dia 13 de desembre. En la convocatòria de propostes, s'ha tingut present la incertesa relativa a les condicions en les quals ens podem trobar en aquestes dates. En aquest sentit es demana als ajuntaments que programin les activitats de manera que es puguin garantir les condicions de restriccions, d'higiene i distàncies de seguretat previstes.

Per tal de fer difusió d'aquestes visites, s'ha editat un fulletó desplegable on s'indica el dia de la visita guiada, la temàtica, l'hora, la durada i el preu (de gratuïtes i fins a cinc euros), entre altres característiques. Cada ajuntament es fa càrrec de la reserva i del guiatge de la visita, mentre que els consells comarcals han tingut cura de la coordinació de tota la iniciativa, del disseny i la difusió del fullet es realitzarà digitalment a tot el territori, però també es farà arribar a associacions i col·lectius especialment sensibilitzats en aquest tipus d'activitats.

Descobrir el territori
Com és sabut, l'Empordà té un important llegat medieval amb edificis, pobles i espais molt interessants. Alguns compten amb la infraestructura necessària per a ser visitats, però d'altres, per diferents motius, són difícilment accessibles. Per tal de fer aflorar aquest patrimoni tan important però sovint desconegut, es va pensar amb la possibilitat d'animar el territori mitjançant la invitació als ajuntaments de tot l'Empordà a participar amb una visita guiada, en un calendari conjunt, escollint un dia concret que els hi fos idoni però intentant no coincidir amb ningú.

Sovint s'ha animat els ajuntaments que fessin coincidir aquest acte amb la festa major, una fira o qualsevol altre acte que els pogués ajudar a tenir prou visitants per realitzar la descoberta. Les visites s'han proposat sempre guiades, donat que es tracta d'una oferta única i que permet conèixer elements que es faran molt més entenedors i interessants si estan acompanyats d'una explicació. Els guies poden ser professionals o persones vinculades al municipi.

Al costat d'aquests monuments poc coneguts, s'ha convidat als altres llocs que ja compten amb infraestructura regular a realitzar una visita especial pel calendari, o bé a incloure-hi una de les que programen habitualment. Una altra condició que es va pensar important era de no sobrepassar mai el preu de cinc euros, ja que el que es vol és que aquestes visites puguin arribar a tothom, i que els visitants repeteixen durant tota la temporada.

A l'Alt Empordà, aquest projecte s'inscriu en les activitats del PECT natura, cultura i intel·ligència en xarxa, cofinançat en un 50% per FEDER de la UE i en un 35% per la Diputació de Girona.

 

Adjuntem el tríptic

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ràtio: 5 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles actives
 
logo_nou_2_colors.png
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.