ELFAR.png

Carta de Serveis

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha recollit, en els darrers mesos, les inquietuds dels alcaldes i alcaldesses de la comarca que veuen com empreses privades presenten projectes de generació d’energies renovables (la majoria en sòl no urbanitzable) i que es troben indefensos perquè no tenen un marc regulatiu que planifiqui i ordeni el desenvolupament d’aquestes iniciatives.

Davant l’allau de peticions, atès que el Consell Comarcal no té cap competència al respecte i ha de vetllar per l’autonomia municipal, el passat mes de novembre es va celebrar un consell d’alcaldes en el qual representants dels departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya van poder explicar l’estat de la qüestió, i on els alcaldes i alcaldesses van poder fer totes les preguntes que van considerar pertinents.

Mentrestant, el Consell ha obert diverses vies de treball reunint-se amb l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de Girona i l’Associació de Micropobles de Catalunya, alhora que els tècnics comarcals revisaven la nova zonificació ambiental per les energies renovables, que el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) va presentar el darrer 11 de desembre. L’anàlisi va evidenciar les mancances normatives que genera, juntament amb les incerteses que va projectar el Decret llei de la Generalitat (6/2019), publicat el novembre de 2019, i que propicien que les empreses projectin parcs fotovoltaics o eòlics aparentment especulatius i amb poc mirament vers el territori.

El conseller comarcal delegat del Canvi climàtic, Agustí Badosa, exposa que l’ens comarcal «entén el neguit que l’absència d’eines genera als municipis de la comarca» però que s’està treballant per «revertir aquesta situació com més aviat millor, per fer possible la compatibilització de la implantació de les energies renovables amb la conservació del medi natural que caracteritza la comarca». Badosa insisteix que l’objectiu «no és donar l’esquena al progrés en matèria de generació d’energia, sinó que aquesta implantació sigui racional i respectuosa amb el territori». A la vegada «caldria definir quin model d’energia volem a la nostra comarca, que segurament i seguint les millors pràctiques europees, hauria de ser la constitució de comunitats energètiques locals, com a model prioritari. Tot i que som conscients que haurem d’aportar un percentatge d’energia a la resta del territori català».

En aquest procés de coordinació amb la Diputació de Girona, l’ens va informar la setmana passada que està treballant en un document de zonificació, que pugui servir d’empara perquè els municipis elaborin els seus informes quan siguin requerits durant els tràmits administratius d’instal·lació dels nous projectes d’energies renovables.

També es preveu la convocatòria d'un nou consell d'alcaldes, per al mes de gener, en el qual s'aprovi una moció en la qual tots els representants municipals de l'Alt Empordà s'hi puguin recolzar a l'hora de rebre un projecte d'aquestes característiques. Val a dir que les tramitacions d’aquests projectes són un fet, ja que s’ha proposat un parc eòlic a la Jonquera i un de solar a l’Escala, però hi ha desenes de projectes que estan en estudis per tal de presentar-se als ajuntaments.

En aquest sentit, cal recordar que l’any 2012 el Consell Comarcal de l’Alt Empordà va constituir l’Agència Comarcal de l’Energia i Clima amb l’objectiu d’establir prioritats al territori en l’estalvi energètic i la implantació d’energies renovables. Actualment, la preocupació entre els municipis sobre aquesta temàtica és evident i un 93 % dels ajuntaments estan adherits al Pacte d’Alcaldes per una energia local sostenible. Els consistoris altempordanesos treballen, doncs, en el desenvolupament de les accions planificades en els PAES municipals, entre elles la implantació descentralitzada de les energies renovables.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
logo_nou_2_colors.png
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.