BASCARA.png

Carta de Serveis

La Taula de Salut Comunitària de Sant Pere Pescador, endegada pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà, l’Ajuntament del municipi i l’ABS l’Escala, es va reunir el passat divendres 30 d’abril per primera vegada, de forma telemàtica, amb diferents agents relacionats amb la salut. La iniciativa es va començar a gestar abans de la pandèmia de la Covid-19 amb les reunions setmanals que duen a terme professionals del consistori, l’àrea d’acció comunitària del CCAE i el consultori local del municipi. Amb la constitució d’aquesta taula es vol formalitzar tota aquesta feina, a la vegada que la primera reunió va servir per exposar els principals resultats en l’àmbit de la salut del diagnòstic realitzat pels tècnics comunitaris.

L’objectiu d’aquesta taula és identificar les necessitats i fortaleses de la comunitat i així poder engegar o potenciar actuacions que reverteixin en la millora de la salut de la població. I garanteix tenir un espai de debat i abordatge a partir de la identificació de diferents problemàtiques afecten el municipi. Cal tenir en compte que els efectes de l’aïllament i les restriccions de la pandèmia han fet encara més necessari un òrgan com aquest.

El conseller comarcal delegat de Benestar Social, Àlex Hernández, explica que iniciatives com aquesta «són molt importants perquè adapten, encara més, l’atenció social a les necessitats de cada municipi. Els usuaris i agents importants del municipi participen activament dels projectes».

Per la seva banda, la directora de l’ABS l’Escala, Marta Pedrerol, concreta que “serà un espai de debat multidisciplinari de situacions i problemes que tenen un abordatge totalment transversal, que es poden identificar a través del sistema de salut i que poden repercutir en l’estat de salut de la persona”.

Han participat de la sessió els tècnics i tècniques comunitàries que treballen a Sant Pere Pescador, el metge Enric Pous, del consultori local de Sant Pere Pescador –de l’Àrea Bàsica de Salut de l’Escala–, així com professionals de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Dipsalut, els centres educatius (escola Llagut i Centre Escolar Empordà), l’Àrea de Benestar i l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat del Consell Comarcal. També va comptar amb la presència d’empresaris del territori.

Un cop presentada aquesta primera diagnosi, la Taula funcionarà a partir del grup motor format per la unitat bàsica assistencial del consultori local de Sant Pere (el metge Enric Pous, la infermera Gemma Llombart i l’administrativa Anna Sánchez), la regidora de Benestar, Salut i Gent Gran de l’Ajuntament de Sant Pere Pescador, Esperança Font, i l'equip d'acció comunitària del Consell Comarcal, el qual treballa el municipi.

A les reunions periòdiques que han anat fent, ja han tractat les necessitats detectades a Sant Pere, com l’acollida de temporers durant la campanya d’estiu o la prevenció de situacions d’aïllament en la gent gran a causa del confinament de la Covid-19. Paral·lelament es definiran diversos grups de treball per sectors poblacionals per facilitar la creació de només línies d’acció.

L’equip d’acció comunitària del municipi està realitzant una diagnosi fent servir tècniques quantitatives extretes d’entrevistes a diferents agents dels municipis. Aquests valors que s’organitzen en cinc àmbits ­context demogràfic, risc d’exclusió social, àmbit educatiu, àmbit laboral, habitatge, participació i associacionisme i salut­ propiciaran també una anàlisi qualitativa.

Durant la sessió també es va explicar el programa «Habiba – Dones i Salut Comunitària», per part de l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat i dinamitzat per l’associació Amunt i Crits!, que s’està duent a terme també al municipi, una experiència innovadora en salut comunitària a la comarca.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
logo_nou_2_colors.png
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.