ELFAR.png

Carta de Serveis

Complementant el comunicat fet públic des del Consell Comarcal, aquest dilluns, sobre el manifest que denuncia una suposada mala gestió en relació amb la Protectora d’Animals de Figueres, aquesta institució disposa d’un exhaustiu informe tècnic intern, que dóna resposta a tots i cadascun dels apartats denunciats.

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà reitera que sempre s’ha reunit amb totes les entitats animalistes que ho han reclamat (aquest matí mateix ho ha fet amb una associació que ho va demanar ahir, arran d’aquesta polèmica). Lamentablement, no ha estat el cas del col·lectiu que ha publicat el manifest i ha convocat una manifestació per demà i ara com ara se'n desconeix cap portaveu.

Per lleialtat institucional, el Consell Comarcal no entrarà a valorar les diverses manifestacions realitzades en els darrers dies per la regidora de Benestar Animal de l’Ajuntament de Figueres, tota vegada que cada administració té unes competències molt clares i definides en aquest tema. A més, es disposa d’una comissió de seguiment amb el municipi, que es reuneix a petició d’alguna de les parts i que és un òrgan en el qual es plantegen tots els temes tècnics i dubtes referents a la prestació del servei.

Tota vegada que el Consell Comarcal ha constatat, aquests dies, que no ha arribat prou informació a la ciutadania en relació amb la nostra gestió en aquest àmbit, i a la construcció del Centre de Protecció d’Animals que tenim en licitació, anunciem una propera acció informativa que aclareixi dubtes i inquietuds de forma ben clara entre les persones més compromeses en la defensa i salvaguarda dels drets dels animals. En aquest sentit, recordar també que hi ha el compromís de fer participes a les entitats animalistes a l’hora de decidir el model de gestió d’aquest equipament.

Pel que fa als aspectes més concrets del manifest, l’informe tècnic assenyala aspectes com que la Protectora d’Animals i Plantes de Figueres (APAP) no pot treure cap benefici, de retenir l’adopció, doncs el preu que cobra és exactament el mateix si l’animal s’adopta immediatament, com si passa molt de temps a la protectora.

D’altra banda, a l’APAP no només hi ha animals del CCAE i desconeixem la gestió que fan amb animals d’altres ens. Els preus que s’apliquen sobre els animals que són del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i són adoptats o retornats, són els establerts a les ordenances fiscals. Pel que fa a les acollides, el consell no les gestiona perquè no estan incloses en els plecs del contracte. Val a dir que es té constància que, per evitar casos en què s’ha utilitzat la figura de l’acollida (que és gratuïta) per adoptar sense pagar la taxa, l’APAP exigeix un dipòsit pel preu de la taxa d’adopció que es retorna íntegrament quan l’animal acollit es retorna.

Les adopcions tenen uns preus fixos establerts a les ordenances fiscals aprovades cada any pel Ple de CCAE i no hi ha possibilitat de lucrar-se. Aquests preus no només es corresponen a l’esterilització dels animals, sinó que contemplen aspectes tan diversos com la identificació de l’animal amb xip, les revisions periòdiques veterinàries que ha rebut, l’alimentació i la gestió del personal i les instal·lacions, per posar alguns exemples.

Les conductes estereotipades són comunes als animals que viuen en centres d’acollida, bàsicament perquè hi ha un flux continu d’animals que entren i surten i alguns dels que entren ja porten aquestes situacions d’estrès i estereotípies. L’APAP disposa d’un servei veterinari que vetlla perquè els animals tinguin una salut digna, però en alguns casos aquestes conductes no s’erradiquen d’un dia per l’altre. Malauradament, les baralles entre gossos i les mossegades són comunes en aquests entorns. Si bé en les darreres setmanes ha passat un episodi com el que esmenta el manifest, afortunadament no és quelcom habitual.

En referència a l’atenció veterinària, el servei veterinari de l’entitat revisa els animals cada dia i no ha manifestat cap desacord amb l’alimentació dels animals ni que s’incompleixi el que està establert al Decret 6/1999, de 26 de gener, pel qual s’estableixen les condicions de manteniment dels animals de companyia. De la mateixa manera el Consell Comarcal no té constància que la neteja dels animals es faci de manera diferent a la qual s’estableix als plecs tècnics ni que s’incompleixi el que està establert a l’esmentat decret, pel qual s’estableixen les condicions de manteniment dels animals de companyia.

Els patis d’esbarjo es fan servir a diari, tant per treure animals com per a què els eventuals adoptants interactuïn amb els animals. La gestió del voluntariat és quelcom intern de la protectora i no té res a veure amb el Consell Comarcal. L’ens comarcal ha realitzat durant el darrer any diverses formacions dedicades al voluntariat de l’APAP.

Cada mes es duen a terme diverses recollides especials, que són les que es fan amb animals sense lligar i, fins al moment, el Consell Comarcal no ha rebut cap queixa de cap municipi de què s’hagi negat. Si mai es produeix, evidentment, s’investigarà.

El Consell Comarcal fer un seguiment del compliment del contracte, però si qualsevol persona detecta que un animal és víctima de maltractaments i en tenen proves, aquest fet s’hauria de denunciar-ho a qui correspongui.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ràtio: 5 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles actives
 
logo_nou_2_colors.png
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.