CAPMANY.png

Carta de Serveis

L’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, juntament amb la Fundació Salut Empordà, van impulsar, el passat 3 de juny, la primera jornada de la Taula d’Infància, Adolescència i Famílies (TIAF) a la comarca. Amb aquesta taula de treball es vol crear un espai de coordinació entre tècnics, polítics, ciutadania i tots aquells serveis que vulguin ser-ne partícips. Tot plegat amb l’objectiu d’analitzar, conèixer i intervenir millor la situació de la infància i l’adolescència de la comarca.
De fet, l’any 2013 es va aprovar un decret llei que ja contempla la creació de taules de treball d’aquestes característiques. A dia d’avui, hi ha identificades 44 taules i xarxes que treballen en benefici dels infants i adolescents. Però no va ser fins al maig del 2021 que es va crear el Grup Impulsor de la Taula d’Infància i Adolescència de l’Alt Empordà, grup el treball del qual ha donat com a resultat la 1a jornada del passat divendres.
L’acte de presentació el va obrir la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, que va remarcar la importància “d’identificar i escoltar les necessitats dels infants i adolescents perquè moltes vegades no els entenem”. Martínez va afegir que “és important crear taules així per poder treure grans conclusions i poder aplicar polítiques efectives i útils per a aquest col·lectiu”.
El gerent de la Fundació Salut Empordà, Martí Masferrer, va destacar que, com a entitat co-impulsora de la taula de treball, “estem interessats en posar remei a traves administratives que hi ha que, de fet, ja s’està treballant en aquesta línia gràcies a les subvencions del PEC”. Masferrer també va posar de relleu importància de la continuïtat assistencial, i va afegir que “cal millorar els recursos personals i generals que es posen a l’abast de les famílies amb infants en risc, en temes de promoció de la salut”.
L’acte també va comptar amb la directora General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat, Ester Cabanes, que va fer una lectura del manifest del Consell d’Infants de l’any 2021, i va destacar la importància de tenir-lo present a l’hora de fer polítiques d’infància i adolescència. L’alcalde de Roses, Joan Plana, va cloure els parlaments donant les gràcies per escollir el municipi com a lloc de trobada.
El torn de ponències el va obrir la arquitecta i urbanista Raquel Congosto, que va fer una intervenció en què va posar en dubte alguns models urbanístics, al·legant que no estan adaptats per l’infant. Congosto va posar de manifest la importància de la relació entre aquest col·lectiu i l’arquitectura. L’arquitecta madrilenya va assegurar que “la solució social passar per repensar la ciutat prenent a l’infant com a referència”, amb l’objectiu que “els nens puguin novament sortir sols de casa”.

 

Una delegació del Consell Comarcal d’Osona també van ser un dels ponents de la jornada. El conseller comarcal d’Acció Social, Rafa Cuenca, i el coordinador de la TIAF d’Osona, Julio Cirbian, van ser els encarregats d’explicar el model de polítiques d’infància i adolescència que s’apliquen a la comarca osonenca.
Ja per tancar les ponències, l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Fundació Salut Empordà van presentar tot el procés de treball de la TIAF a la comarca, el mapa de recursos i els objectius de la TIAF, que passen pels següents punts:
• Generar coneixement sobre la infància i adolescència a la comarca que faciliti el desenvolupament de polítiques, programes i accions orientades a millorar les seves condicions de vida, directa o indirectament.
• Promoure el desplegament de polítiques d’infància i adolescència a la comarca que responguin a les necessitats de promoció, prevenció, atenció, protecció i participació.
• Afavorir l’espai d’interrelació i coneixement mutu entre els diferents agents participants a la TIAF de la comarca.
• Promoure un espai de formació i capacitació en l’àmbit polític i tècnic en matèria d’infància i adolescència dels diferents recursos i agents de la comarca.
El diagnòstic de l’estat de la Infància i l’Adolescència a l’Alt Empordà passa per un procés de treball que inclou una fase de disseny, un anàlisi de dades i identificació de necessitats, i una proposta d’eixos d’actuació. Uns eixos que s’han plasmat en un pla d’acció per al 2022-2023, que passen per dur a terme els següents passos:
• Desenvolupar el procés diagnòstic. Entre d’altres, es farà una macro-enquesta als infants i adolescents de la comarca a partir del curs vinent.
• Crear grups de treball per als següents casos específics:
o Embarassos de risc i consum de tòxics
o Conductes addictives i bons usos de pantalles
o Protocols i circuits
• Creació de la Comissió d’Anàlisi de Casos Complexos
• Formació específica a partir dels interessos dels participants, com pot ser:
o Com poden participar les famílies i els infants en aquest procés
o Metodologia del creuament de sabers
o Intercanvi d’experiències amb altres territoris que hagin dut a terme un treball similar.
• Creació d’un espai de treball amb la taula territorial i nacional per abordar les necessitats i propostes de treball del territori.
La jornada, que es va celebrar al Teatre Municipal de Roses, va estar moderat per la periodista Milagros Pérez Oliva, que va cloure l’acte.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ràtio: 5 / 5

Estrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles activesEstrelles actives
 
logo_nou_2_colors.png
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.