ELPORT.png

Carta de Serveis

L鈥櫭rea de Cultura del Consell Comarcal de l鈥橝lt Empord脿 ha organitzat dues jornades culturals a museus de la comarca, coincidit amb les Jornades Europees de Patrimoni. Seran una visita al taller d鈥橧nxes a Vila-Sacra el proper 8 d鈥檕ctubre, i una altra al Museu de la Pipa (de fumar) de Ma莽anet de Cabrenys, el proper 9 d鈥檕ctubre.


De fet, el taller d鈥橧nxes a Vila-Sacra t茅 molta hist貌ria. Fou fundat pels cosins Robert Moner Cordom铆 i Juliano Serra Cordom铆, la combinaci贸 del cognom dels quals va donar lloc a la marca Monser. L鈥檈mpresa va comen莽ar subministrant canya de m煤sica a la casa americana Rico, fins que la francesa Vandoren els va demanar l鈥檈xclusiva de tota la producci贸. El taller de Vila-Sacra enviava a Fran莽a tant els bastons, de dos metres de llarg, com els tubs i les plaquetes.


El taller va estar a ple rendiment durant uns 5 anys. A la mort de Robert Moner, la meitat de l鈥檈mpresa es va vendre a Alfonso Ses茅, l鈥檃ny 1993, i 茅s quan es va fundar Ca帽a Selecta. Quan l鈥檋ereva del negoci, Maria Ant貌nia Moner, es va jubilar, Alfonso Ses茅 es va quedar tota l鈥檈mpresa fins a la seva mort, l鈥檃ny 2018. Avui resta en mans dels seus fills, Ana i Alfonso, responsables de la companyia Ses茅.


Pel que fa al Museu de la Pipa, es tracta d鈥檜na exposici贸 permanent de pipes de fumar. La fabricaci贸 de pipes t茅 m茅s de 300 anys de tradici贸 a Ma莽anet de Cabrenys. Fins a l鈥檃ny 2001, a Ma莽anet va funcionar la factoria Salvatella, que es remuntava al 1887 i que va arribar a produir fins a 150.000 pipes l鈥檃ny.

A causa d鈥檃questa tradici贸, al poble tamb茅 s鈥檋i celebra un cop a l鈥檃ny la fumada lenta. Cada participant t茅 dues cerilles, una pipa i tres grams de tabac, i el repte 茅s anar fumant sense que s鈥檃pagui la pipa. Tota una activitat per con猫ixer, no nom茅s el museu, sin贸 part de la hist貌ria de Ma莽anet de Cabrenys.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
logo_nou_2_colors.png
Aquesta web utilitza cookies t猫cniques i anal铆tiques (pr貌pies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o b茅 rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a m茅s informaci贸 pot consultar la Pol铆tica de Cookies.