AGULLANA.png

Carta de Serveis

La seu del Consell Comarcal ha acollit una nova reunió amb els representants dels cinc municipis que integren el projecte Valorització del patrimoni cultural de la pedra seca a la Garriga d’Empordà: un patrimoni viu i actiu, amb l’objectiu de fer un repàs a les activitats desenvolupades fins ara i a les que queden vigents durant aquest exercici.

Les actuacions plantejades en aquesta iniciativa, iniciada l’any passat, estan alineades amb la planificació estratègica vigent del territori en el qual actuen: El Pla de gestió de la Garriga d’Empordà (2005), La Declaració de BCIL (Bé Cultural d'Interès Local) de les barraques de pedra seca de la Garriga d’Empordà (2013) i el Pla d’Acció Sectorial en l’Àmbit del Desenvolupament Turístic de l’Alt Empordà (2014).

El patrimoni de la pedra seca, com a recurs íntimament lligat al territori i a la societat, suposa una gran oportunitat per al desenvolupament d’estratègies de dinamització territorial que contribueixin a la competitivitat del territori i a la creació d’activitat econòmica, ocupació, qualitat de vida i benestar per a la població.

Fa uns mesos es van iniciar les actuacions dins el Projecte comarcal Valorització del patrimoni cultural de la pedra seca a la Garriga d’Empordà: un patrimoni viu i actiu, amb la implicació dels ajuntaments de Biure, Avinyonet de Puigventós, Vilanant, Pont de Molins i Llers, amb el Consell Comarcal de l’Alt Empordà com a entitat representant. El Consell Comarcal de l’Alt Empordà, des de l’àrea gestora de Turisme, assumeix aquesta responsabilitat davant la resta d’entitats membres del PECT, Girona, Patrimoni Actiu de la Diputació de Girona.

El vicepresident del Consell Comarcal, Josep Maria Bernils, que va presidir la reunió, va recordar que «els objectius d’aquest projecte són posar en valor el patrimoni de la pedra seca com a recurs turístic sostenible, professionalitzar l'ofici de marger i recuperar-lo com a nou nínxol professional i, finalment, implicar i sensibilitzar la població local en la revalorització d’aquest patrimoni».

Aquesta operació abasta el territori de la Garriga d’Empordà (Avinyonet de Puigventós, Biure, Llers, Pont de Molins i Vilanant), i forma part del PECT Girona, Patrimoni Actiu – Estratègies de revitalització econòmica i social del patrimoni en desús, l’abast territorial del qual és la demarcació de Girona. Tots cinc ajuntaments formen part activa del projecte que la pandèmia va aturar durant dos anys i que des del passat mes de setembre es va tornar a activar,

Amb el desenvolupament del Projecte es treballa de forma coordinada amb els gestors públics oferint col·laboració per aquesta iniciativa turística de la comarca. Aviat s'iniciaran un conjunt d’accions enfocades a la millora del coneixement del patrimoni de la pedra seca, tant en l’àmbit turístic, com cultural i natural, que esdevindrà una millora per a l’accessibilitat dels recursos turístics de la comarca. Així doncs, es treballa en l’organització de formacions de professionals amb l’objectiu de posar en valor l’ofici de marger, i la recuperació i consolidació de barraques i/o altres elements de pedra seca. Finalment, també es preveu la redacció d’un manual tècnic de bones pràctiques constructives.

 El Projecte i les actuacions incloses en l’operació Valorització del patrimoni cultural de la pedra seca a la Garriga d’Empordà: un patrimoni viu i actiu estan cofinançades un 25% per la Diputació de Girona i un 50% per la Generalitat de Catalunya, en el marc de projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcats en la RIS3CAT i en el Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Estrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactivesEstrelles inactives
 
logo_nou_2_colors.png
Aquesta web utilitza cookies tècniques i analítiques (pròpies i de tercers) per a prestar el servei. Pot acceptar-les o bé rebutjar-les clicant als botons corresponents. Per a més informació pot consultar la Política de Cookies.