Malgrat que el límit nord i est de la comarca no estan en contacte amb municipis catalans ni gironins, l’extensa superfície de l’Alt Empordà propicia que hi hagi un bon nombre de municipis limítrofs, concretament catorze. Quatre d’ells pertanyen a la comarca de la Garrotxa (Montagut, Sales de Llierca, Beuda i Maià de Montcal), tres pertanyen al Pla de l’Estany (Crespià, Esponellà i Vilademuls), un al Gironès (Viladasens) i sis del Baix Empordà (Vilopriu, Garrigoles, La Tallada d’Empordà, Albons, Bellcaire d’Empordà i Torroella de Montgrí).
Sovint aquesta divisió administrativa entre els municipis de la comarca de l’Alt Empordà i la resta de municipis limítrofs d’altres comarques no segueix criteris de tipus paisatgístics, culturals o, fins i tot, socioeconòmics, ja que els espais limítrofs de la comarca són zones de transició amb un seguit de trets comuns que guarden una estreta relació. Una bona mostra d’aquesta d’això és el municipi d’Albons qui manté uns criteris històrics, socioeconòmics i paisatgístics comuns amb la comarca de l’Alt Empordà. Aquest vincle va fer que la Comissió d’experts creada per acord del Govern de 3 d’abril de 2000, a instància dels diferents grups del Parlament de Catalunya, fes constar en l’Informe Roca que el municipi d’Albons s’havia d’adscriure a la comarca de l’Alt Empordà.
Un dels paisatges de transició presents al sector de ponent de la comarca és la Garrotxa d’Empordà. L’altre paisatge de transició presenta característiques molt diferents a l’anterior al tractar-se d’un relleu planer corresponent a la plana empordanesa i que troba continuïtat amb la comarca del Pla de l’Estany i amb un tipus de paisatge conegut com a Terraprims d’Empordà.