Aquest programa té com a objectiu principal desenvolupar polítiques de joventut, fer-les arribar al conjunt de municipis de la comarca i alhora actuar d’impulsor i de catalitzador de la resta de propostes que s’hi implementin.
Es distribueix en tres accions que es coordinen entre si i que permeten acostar-nos a la joventut de manera integral. Amb aquests tres projectes dissenyem i executem polítiques de joventut adequades a les realitats i les necessitats de cada moment.
Projecte tècnic de joventut compartit
És un projecte que desenvolupa l'Àrea de Joventut del Consell Comarcal de l’Alt Empordà amb el suport de la Direcció General de Joventut. Aquest projecte vol impulsar les polítiques de joventut en els municipis de la nostra comarca mitjançant la figura d’un tècnic de joventut compartit entre diferents municipis.
Aquest tècnic de joventut s’encarrega d’assessorar els municipis en tots aquells aspectes relacionats amb l’àmbit juvenil, analitzant les diferents realitats, establint diagnòstics i elaborant i executant els projectes i programes juvenils necessaris.
Actualment formen part del projecte 28 municipis de l’Alt Empordà i està distribuït en 5 zones d'actuació. Cadascuna d'aquestes zones d'actuació té destinada una persona de referència per atendre els joves i que, a més, participa en el disseny de les polítiques de joventut del municipi.
Aquests tècnics treballen físicament a la localitat i es coordinen amb el referent polític, les entitats i els joves per tal de planificar el disseny de les actuacions destinades a l’àrea de joventut.
Tenen dedicacions horàries diferents a cada municipi i realitzen el seguit de tasques establertes en el conveni de col·laboració entre els ajuntaments adscrits al programa i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà.
Els ajuntaments poden optar per formar part del Projecte tècnic jove o del Projecte de dinamització jove, que porten implícites unes condicions econòmiques i unes responsabilitats d'acció que influiran a l'hora de poder desenvolupar aquest projecte.
Funcions dels tècnics de joventut compartits
-Coordinar-se amb el referent polític del municipi, així com amb els altres professionals que el puguin ajudar a optimitzar la seva tasca.
-Dissenyar, planificar i donar suport a les actuacions juvenils que s'hi desenvolupen.
-Dinamitzar els joves i/o entitats del territori en aquests municipis i donar-los suport. En cas que el municipi disposi de dinamitzador, conjuntament amb aquest dissenyarà la planificació de les actuacions i hi donarà suport. En aquells municipis en què aquesta figura no existeixi, assumirà directament la dinamització i el suport als joves i/o entitats del poble dins la jornada de dedicació pactada.
-Dissenyar, elaborar, executar i avaluar el Pla local de joventut i el corresponent Projecte d'actuació.
-Gestionar i fer el seguiment de la subvenció de la Direcció General de Joventut o d'altres que s'hagin pogut sol·licitar.
-Dissenyar altres projectes i actuacions que tinguin relació amb els joves i la seva participació comunitària que es puguin desenvolupar al municipi i gestionar altres convocatòries de subvencions a les quals es puguin presentar.
-Oferir informació i assessorament sobre els diferents programes juvenils.
-Fomentar la participació, l'autonomia juvenil i l'associacionisme.
-Promoure els diferents serveis, projectes i propostes que desenvolupa l’Àrea de Joventut del Consell Comarcal i que estan inclosos en el seu Pla d’actuació.
El tècnic serà la persona de referència i s’encarregarà de fer arribar el Programa de la Garantia Juvenil als joves dels seus municipis. Serà el nexe d’unió entre les tècniques impulsores de la Garantia Juvenil i el municipi. A més, s'encarregarà de derivar al programa els joves que compleixin els requisits i de fer-ne el seguiment corresponent. També durà a terme les tasques necessàries perquè els diferents projectes que hi hagi a la comarca relacionats amb la Garantia Juvenil arribin al municipi.
-Participar en el programa de salut juvenil comarcal: projectes sobre prevenció, consum responsable, drogues, agent de salut comarcal...
-Assistir a les reunions de coordinació de la Taula Comarcal de Joventut i de la Xarxa de Professionals de Joventut de Girona.
Zones d'actuació:
Zona A
El Far d'Empordà, Roses i Vilafant.
Tècnica referent: Anna Amer Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Zona B
Boadella i les Escaules, Borrassà, Navata, Lladó, Portbou i Vila-sacra
Tècnica referent: Raquel Hinarejos Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Zona C
Cadaqués, Capmany, el Port de la Selva, Espolla, Garriguella i Sant Climent Sescebes.
Tècnica referent: Maria José Navarro Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Zona D
Agullana, Avinyonet de Puigventós, Cantallops, Llers, Pontós i Vilamalla
Tècnica referent: Anna Trull Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Zona E
L'Armentera, Peralada, Sant Miquel de Fluvià, Saus-Camallera-Llampaies, Sant Pere Pescador i Ventalló
Tècnica referent: Irene López Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Zona F
La Jonquera
Tècnica referent: Gisela Rodríguez Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Projecte d'actuacions juvenils mancomunades
Es tracta d'un projecte que pretén englobar totes les propostes –accions culturals, lleure i oci, formació i ocupació, etc.- que s'articulen conjuntament a través de la Taula Comarcal de Joventut, formada per tots els professionals que treballen en l'àmbit juvenil de la nostra comarca, tècnics de joventut, dinamitzadors i altres agents socials implicats.
Des del projecte d'actuacions juvenils mancomunades s'organitzen activats com les sortides juvenils comarcals, la trobada d'entitats juvenils o la trobada de casals d'estiu.
Projecte de comunicació i sensibilització
Es tracta d’un projecte destinat a difondre i a visualitzar les diferents actuacions que es porten a terme a la comarca en matèria de joventut.
Des de l'Àrea de Joventut s'utilitzen diferents canals de comunicació per difondre i fer visibles totes les activitats i projectes que es desenvolupen:
- Facebook: Joventut Figueres-Alt Empordà
- Canal de Youtube: «joventutaltemporda»
- Twitter: @AltEmpordaJove
- Instagram: @empordajove
- Vídeos digitals
També s’organitzen reunions amb responsables polítics, famílies, associacions, agents socials, etc. per tal d'explicar tot el que es fa des de l'Àrea de Joventut i per aconseguir sinergies, suports i col·laboracions per als diferents projectes juvenils.